IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС променя процедурата за прием на нови членове в опит да се пребори с Франция

Предвижда се да се даде повече тежест на гласовете на страните членки, но няма да се изпълнят напълно исканията на Париж

16:20 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейската комисия ще предложи промени в системата, по която се допускат нови членове в блока. Промените целят да дадат повече тежест на настоящите държави членки, за да може да се компенсира позицията на Франция, която се обяви против разширението на блока с шест страни от Балканите, съобщава Ройтерс.

През октомври президентът Еманюел Макрон наложи вето върху процеса по приемането на Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговиа и Северна Македония. ЕК се надява да убуди Париж да се откаже от възраженията си преди срещата на върха с балканските държави в Загреб през май.

Френският държавен глава стана най-отявленият европейски политик, според когото посредното по-голямо разширение – това от 2007 г., когато Румъния и България се присъединиха, е било твърде прибързано и сега е необходимо повече внимание в приемането на нови държави от регион, белязан от корупция и престъпност.

През ноември Франция предложи въвеждането на промени, които да дадат на лидерите на държавите членки повече тежест при вземането на решения за разширяването. От Париж посочват, че на принципна основа подкрепят присъединяването на балканските държави, но в дългосрочен план.

Промените, които комисията ще предложи официално в сряда, ще дадат на страните членки правото да замразяват кандидатурите на нови членки или дори да започват отначало присъединителните преговори в някои политики.

Въпреки че предложенията на комисията изпълняват голяма част от желанията на Франция, те не съвпадат напълно. Така например не е изпълнено искането на Париж средствата за нови членове да бъдат отделяни от тези за бедни държави, които вече са в ЕС. Според представители на блока подобна мярка би застрашила подкрепата за разширяването на блока сред по-бедните членки.

Според европейски дипломат все още не е ясно дали Франция ще е доволна от предложението. „С Макрон имаме 60% шанс за успех“, посочва той. Всички останали европейски правителства също трябва да се съгласят с новия метод.

Френски държавни представители посочват пред Ройтерс, че все още не са запознати с предложението на ЕК, но са водени преговори с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели.

Други държави, сред които Холандия и Дания, също гледат скептично на експазията, но според европейски представители ако несъгласието на Франция бъде преборено, то останалите страни също няма да се съпротивляват.

„Без Макрон нито холандците, нито датчаните ще го блокират сами (разширението – бел. ред.), със сигурност не и за Северна Македония, може би дори не и за Албания“, казва високопоставен дипломат от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още