IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разчита на търговско споразумение със САЩ до края на годината

Според Сесилия Малмстрьом Брюксел и Вашингтон могат да се разберат преди да свърши мандатът на сегашната ЕК през октомври

14:12 | 22.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че евентуално трансатлантическо търговско споразумение може да бъде постигнато преди края на годината. Тя също така наблегна на това, че блокът е готов да работи по-експедитивно с желанието да избегне заплахата от американски автомобилни мита.

Малмстрьом посочи, че очаква европейските правителства да ѝ дадат мандат през март за започване на диалога със САЩ за намаляване на митата върху индустриалните стоки. По думите ѝ финалното споразумение с администрацията на президента Доналд Тръмп би могло да бъде постигнато преди да свърши мандатът на настоящата Европейска комисия на 31 октомври, съобщава Bloomberg.

„Смятам, че това може да бъде свършено в рамките на този мандат“, заяви тя пред репортери в Букурещ преди срещата на търговските министри на 28-те държави от блока. „Нищо няма да бавим“, допълни еврокомисарят.

Европа бърза да постигне напредък по политическото споразумение, достигнато преди седем месеца между Тръмп и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, за ускоряване на работата по премахването на трансатлантическите търговски бариери.

Договорът от юли замрази въвеждането на нови американски мита върху европейски автомобили и автомобилни части. Заплахата от нови налози дойде, след като САЩ въведоха мита върху вноса на стомана и алуминий, на които Брюксел отговори реципрочно. И този път ЕС заплашва с реципрочни мерки, ако все пак се стигне до нови търговски ограничения.

Едно евентуално увеличение до 25% на митата върху чуждестранни автомобили ще увеличи крайната им цена с 10 000 евро, показват данни на ЕК.

„Важно е всички да се съгласим с намаляване на митата на международно равнище, а не за тяхното увеличаване“, заяви в Букурещ германският министър на икономиката Петер Алтмайер, чиято страна ще е един от най-големите губещи от евентуално ограничаване на европейския внос в САЩ.

От своя страна австрийският министър на икономиката Маргарете Шрамбьок посочи, че е „трудно да се каже“ какво Тръмп в крайна сметка ще реши и призова европейските правителства да останат единни.

Малмстрьом повтори европейската позиция, че евентуалното решение на Вашингтон да наложи по-високи мита върху европейските коли ще сложи край на трансатлантическото търговско примирие.

„Докато разговаряме, не трябва да си налагаме мита едни срещу други“, заяви тя.

Миналия месец Малмстрьом представи чернова на споразумение за свободна търговия със САЩ, в рамките на което ще бъдат намалени митата върху широк набор от стоки, включително автомобили. Именно това предложение обсъждат европейските министри в румънската столица в петък, преди да бъде взето официално решение през идните седмици.

Премахването на митата върху индустриалните стоки ще увеличи американския износ за ЕС с 13%, а пратките на блока за САЩ с 10%, показват данни на комисията. От тях става ясно също, че средната митническа ставка за неземеделски продукти в ЕС 4,2%, а в САЩ – 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още