IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разхищава 22 млн. тона храни всяка година

Анализатори препоръчват по-внимателно пазаруване, за да бъде избегнато разхищението на ресурсите

10:33 | 12.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС разхищава 22 млн. тона храни всяка година

Всяка година държавите от Европейския съюз (ЕС) разхищават 22 млн. тона хранителни продукти, съобщава Ройтерс, като се позовава на проучване, спонсорирано от Европейската комисия.

Анализът се базира на данни за употребата на вода и хранителни продукти в шест държави от ЕС – Дания, Великобритания, Холандия, Финландия, Германия и Румъния, а целта му е да бъдат проучени загубите на ресурси в общността.

Държавата, в която се разхищават най-много хранителни продукти е Великобритания, сочат данните. На обратния полюс пък е Румъния.

Проучването обаче показва, че 80% от разхищенията на храни могат да бъдат избегнати. Затова и препоръките на анализаторите са хората да бъдат обучавани как да пазаруват по-внимателно, така че да не бъдат изхвърляни такива големи количества храни. По този начин те ще намалят своите разходи, а и отражението върху околната среда ще бъде положително, смятат те.

Сред най-често разхищаваните храни са плодовете, зеленчуците и зърнените храни, защото те имат по-кратък срок на годност, става ясно още от проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
евала а така, а в Буркина Фасо тея дет чукат камъни и берат памук на ръка взимат по 50 евро на година и в още коджа държави по широкия свят. Те тва е за европейските лакеи барабар с американските таласъми къде преебват останалия свят, за да може да се задавят с ядене, а другите да не могат да сколасат двата края (ше строим палати за богатите и да го духат бедните)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още