IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разшири кръга на санкциите срещу Русия*

В новия черен списък попадат руски и украински граждани, сред които и депутатът от Думата Йосиф Кобзон

11:04 | 16.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС разшири кръга на санкциите срещу Русия*

Европейският съюз (ЕС) разширява санкциите срещу Русия и в черния списък попадат още 19 физически и 9 юридически лица, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Включените в този списък нямат право да влизат на територията на ЕС, а техните активи в европейски банки ще бъдат замразени.

Списъкът беше одобрен на 9 февруари с условието, че санкциите ще бъдат временно замразени и ще се изчака изпълнението на постигнатото в Минск споразумение. Днес новият списък бе обнародван в Официалния вестник на ЕС и съответно влиза в сила, допълва още информационната агенция. 

Сред лицата, включени в черния списък, са зам.-министрите на отбраната Анатолий Антонов и Аркадий Бахин, началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия ген.-лейтенант Андрей Картаполов, както и депутатът от Думата Йосиф Кобзон и неговият колега Валерий Рашкин, който е лидер на комунистическата партия в Москва. 

В списъка попадат и опълченци от самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република, както и украински граждани от Източна Украйна.

Разширените санкции на ЕС не е от полза за повишаване на възможностите за решение на украинския проблем и Русия ще реагира адекватно, заявиха от руското външно министерство по повод публикувания черен списък.

„С недоумение се запознахме с влизащите от 16 февруари санкции, които външните министри на ЕС одобриха на съвета си на 9 февруари“, се казва в съобщението на министерството. Според ведомството ЕС за пореден път „не си прави труда да критично и безпристрастно да анализира реалната причина за ескалацията на ситуацията в Югоизточна Украйна“.

Руското външно министерство посочва още, че това решение изглежда „особено нелепо“ на фона на постигнатото в Минск споразумение.  

Алексей Пушков, председател на Комисията по външни работи на руската Дума, написа в Twitter, че новите санкции на ЕС, приети на 9 февруари, „са в противоречие с резултатите от Минск [мирното споразумение]. Тези санкции няма да решат нищо, но ще усложнят политическия диалог". 

С редакцията на черния списък в него вече попадат 151 души – граждани на Русия и Украйна, сред които са представители на властта, редица руски депутати и предприемачи. Компаниите, срещу които ЕС налага санкции, са 37.

ТАСС цитира и мнение на испанския министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия – Миргальо, според когото санкциите срещу Русия досега са коствали на ЕС 21 млрд. евро заради свиването на европейския износ. 

* Допълнено с позицията на руското външно министерство

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Хм, май някъде преди малко четох обратното.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
а тук съвсем наскоро друго четох.http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/shefchovich-es-e-gotov-da-premahne-sankciite-spriamo-rusiia-189330/Шефчович: ЕС е готов да премахне санкциите спрямо Русия има ли пилот в самолета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Прекалено много пудели на САЩ има ЕС държавите и ръководителите им. Изпили са им мозъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Интересно как бързо ЕС изпадна в суициаден синдром и изглежда вече спасението за него не дебне от никъде!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още