IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разширява корпоративното данъчно разследване

Всички страни членки вече оказват съдействие, коментира европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер

16:41 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Eвропейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Eвропейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс

Регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС) задълбочават разследването спрямо данъчни сделки на високо ниво, след като всички страни членки са изразили съгласие да сътрудничат. Това коментира европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Wall Street Journal.

Данъчните проверки, които са политически приоритет за антимонополното звено на ЕС, вече въвлякоха четири мултинационални компании, измежду които Apple Inc. и Amazon Inc., и могат да доведат до искане за плащане на големи данъци.

„Всички страни членки сега оказват съдействие на разследването“, заявява Вестагер. „Това ни позволи да продължим разследването по-задълбочено.“

По време на свое изслушване през май Вестагер се оплака от трудностите при получаване на информация от някои национални правителства, най-вече чешкото, естонското и полското. Първоначално Люксембург също оказа съпротива на исканията за предоставяне на данъчни документи и заведе дело, преди да се откаже от него през декември.

При условие, че сега правителствата оказват съдействие, Вестагер коментира, че е поискала от държавите „голям брой“ данъчни споразумения с редица компании, за да оцени дали те нарушават европейските закони.

Данъчните решения се използват за потвърждение на размера на бъдещите данъчни сметки на компаниите, но ЕС подозира, че някои споразумения може да са облагодетелствали определени фирми за сметка на други, което би било незаконно, съдейки по европейското законодателство.

„Поискахме всяка държава членка да ни предостави от 10 до 12 конкретни данъчни решения, за да добием представа как са използвани“, казва Вестагер.

През последните месеци обхватът на данъчното разследване в рамките на ЕС се разшири неколкократно, което бе изтълкувано като знак за неговия висок политически приоритет въпреки опасенията относно ролята на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за подкрепата на няколко подобни сделки, когато бе премиер на Люксембург.

Във времената на строги икономии за голяма част от държавите членки на ЕС правителствата са нетърпеливи да се справят с укриването и неплащането на данъци, за да заздравят финансите си и да покажат на данъкоплатците, че богатите мултинационални компании плащат своя справедлив данъчен дял.

През юни ЕС намекна, че ще поиска от 15 правителства допълнителна информация „за значителен брой от индивидуални данъчни решения“, след като разшири разследването си през декември до всички държави членки на ЕС от първоначалните шест.

Разследването доведе до детайлни проверки по отношение на данъчни сделки, сключени от четири мултинационални компании – Apple в Ирландия, Amazon и Fiat в Люксембург и Starbucks в Холандия.

Първоначално регулаторите обещаха да решат до края на юни дали тези четири сделки нарушават европейското законодателство. Но Вестагер призна през май, че агенцията й няма да може да се вмести в поставените срокове и не разкри дали има нови.

„Ще приключим нашите случаи, веднага щом сме готови да го направим“, заявява еврокомисарят днес. По нейни думи тя няма да се поколебае да проведе още по-задълбочено разследване, ако индивидуалните данъчни сделки са били противозаконни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още