IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разширява търговския си арсенал с фокус към Тръмп

През последните три години американският президент разгневи Европа, като наложи мита върху търговията със стомана и алуминий

18:15 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейският комисар по търговията Фил Хоган призова в четвъртък за надграждане на законодателството на ЕС за прилагане на международните търговски правила. Неговото предложение би позволило на ЕС да наложи санкции срещу страни, които незаконно ограничават търговията и/или блокират процеса на уреждане на спорове в Световната търговска организация, информира Bloomberg.

Времето на предприемане на тази инициативата не е случайно. В сряда на апелативния орган на Световната търговска организация (СТО) му беше отнета възможността да се занимава с нови дела, след като САЩ наложиха вето на всякакви назначения в състава му и го оставиха без поне трима членове, необходими за постановяване на присъди.

Върховният орган на СТО издава задължителни решения, даващи право на печелившите страни в споровете да налагат търговски санкции, като по-високи мита спрямо страни, които нарушават международното търговско право. САЩ многократно са обвинявали апелативния състав в превишаване на правомощията му и и са искали промени в практиките на органа.

ЕС засилва стремежа си да попречи на програмата на президента на САЩ Доналд Тръмп „Америка на първо място“ и протекционизма му, които подкопават глобалния ред, основан на правилата, с който Европа се е ангажирала.

През последните три години Тръмп разгневи Европа, като наложи мита върху търговията със стомана и алуминий, основани на противоречиви твърдения за националната сигурност на Щатите. Той също така разшири тази заплаха, казвайки, че ще наложи подобни мита върху чуждестранни автомобили и френски стоки, последните като отплата за цифровия данък, въведен във Франция.

Американските мита върху търговията със стомана и алуминий, въведени през 2018 г., накараха ЕС да подаде официално оплакване до базираната в Женева Световна търговска организация (СТО).

Предложеието на Хоган за изменение на законодателството на ЕС е направено по-малко от две седмици, след като той встъпи в длъжност като част от новия състав на Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, под ръководството на председателя Урсула фон дер Лайен.

На насрочено заседание в белгийската столица в четвъртък и петък националните лидери на блока ще поискат от неговите законодателни органи „да разгледат като приоритет предложението на комисията“.

Според предложението на Хоган новото законодателство ще бъде прилагано, когато апелативният орган на СТО, по една или друга причина, не е в състояние да се произнесе с решение по вече започната процедура.

В този случай ЕС би могъл да наложи контрамерки срещу първоначалния нарушител на международното търговско право. Планираната промяна в европейското законодателство също ще даде възможност на Комисията да изчисли размера на санкциите - таван, който обикновено се определя от СТО.

Жак Пелкманс, експерт по въпросите на търговията и старши сътрудник в мозъчния тръст CEPS в Брюксел, заяви, че ЕС вероятно ще бъде предпазлив към въвеждането на всеки нов инструмент за налагане санкции в своя арсенал от политики.

„Що се отнася до партньорите, подходът несъмнено ще се основава на консултации“, каза Пелкманс и добави: „В краен случай обаче ЕС може да пожелае да има възможността да го използва.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още