IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се ангажира да не позволи връщане към неконтролираните бежански потоци

Новата европейска гранична агенция да достигне пълния си капацитет още преди края на тази година

21:52 | 16.09.16 г.
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) се ангажира никога да не позволи връщането към неконтролираните бежански потоци от миналата година и да намали нелегалната миграция.

Това се посоча в общата декларация на лидерите на държавите членки след срещата на върха на ЕС в Братислава, която се състоя тази вечер.

По отношение на миграцията и външните граници на Съюза лидерите на държавите от Съюза декларират, че ще бъде осигурен пълен контрол над външните граници и връщане към Шенген вътре в общността.

Предвиждат се и мерки за разширяване на консенсуса в ЕС за дългосрочната политика за миграцията и прилагането на принципите на отговорност и солидарност, както и изпълнение на споразумението с Турция и постоянна подкрепа за страните от Западните Балкани.

В тази връзка се предвижда новата европейска гранична агенция да достигне пълния си капацитет още преди края на тази година, става ясно от декларацията и пътната карта към нея.

Предвижда се и сключването на още споразумения с трети страни във връзка с миграцията, с които да се намали незаконната миграция към ЕС – т.е. да се връщат обратно в родните им страни нелегални икономически мигранти.

По отношение на вътрешната сигурност ЕС се ангажира да направи всичко необходимо, за да подпомогне държавите членки при борбата с тероризма чрез засилване на сътрудничеството и обмен на информация между службите за сигурност на отделните държави в Съюза, затягане на проверките на лицата, които преминават външните граници на Общността и създаване на единна система за туристическа информация за по-детайлни справки.

Предвижда се също така на Съвета на ЕС през декември да се вземе решение за конкретен план за сигурността и отбраната, както и да започне веднага да се прилага съвместната декларация с НАТО.

От декларацията и пътната карта става ясно, че също през декември лидерите на ЕС ще вземат решение за удължаване на срока на Европейския фонд за стратегически инвестиции (т.нар. план “Юнкер”), за който стана ясно, че ще разполага и с по-голям ресурс.

През пролетта на 2017 г. Съветът на ЕС ще разгледа и напредъка по отношение на постигането на различните стратегии за единния пазар (включително цифров единен пазар, съюз на капиталовите пазари и енергиен съюз).

Предстои да се вземат решения и за борба с младежката безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още