IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се настройва за твърд Brexit

Aко не приеме сделката, Великобритания няма да получи преходен период, твърди Мишел Барние

13:51 | 02.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мишел Барние. Снимка: Ройтерс</p>

Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз се насочва към варианта за твърд Brexit, след като и вчера парламентът в Лондон не даде ясен сигнал какво точно иска да постигне в процеса.

„ЕС няма да предоговаря сделката за развода с Великобритания, ако Brexit отново бъде отложен“, заяви днес главният преговарящ от ЕС Мишел Барние и добави, че Лондон няма да получи преходен период, ако не приеме сделката.

„По време на това удължаване няма да има предоговаряне на споразумението", каза Барние, участвайки в дебат, организиран от мозъчен тръст. "Няма да има преговори за бъдещи отношения. Не можем да преговаряме с държава членка за бъдещи отношения - няма законово право да го правим." "Ако няма сделка, няма и преходен период", добави Барние, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че единственият вариант Великобритания да напусне ЕС по организиран начин, е да приеме сделката, договорена от министър-председателката Тереза Мей.

„Това е единствената възможна сделка за организиране на напускането по регулиран начин", каза Барние.

Бившият белгийският премиер Гай Верхофстад, сега докладчик по Brexit в Европарламента, също не е оптимист. Сега той счита „твърдия Brexit за почти неизбежен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още