IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се нуждае от генерален план, ако иска да подсили ролята на еврото

Ако ЕС иска да се конкурира със световния лидер – доларът, то се нуждае и от съответната финансова система, смята Маркус Фербер

13:16 | 19.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейският съюз се нуждае от „генерален план“, за да премести финансовите услуги на блока от Лондон, ако иска да увеличи ролята на единната валута в международната икономика. Това заяви европейският депутат от Германия Маркус Фербер, цитиран от Ройтерс.

Ако ЕС иска да се конкурира със световния лидер – доларът, то се нуждае и от съответната финансова система.

„Нуждаем се от ясен генерален план стъпка по стъпка, който да помогне на ключови бизнеси от финансовия сектор да се преместят от Великобритания към Европейския съюз“, заяви Фебер.

Изказването му бе направено преди очакваната във вторник публикация на доклада на Европейската комисия за насърчаване на глобалната роля на еврото, който се фокусира върху начините, по които блокът да разчита по-малко на лондонското Сити след Brexit.

Текстът на Европейската комисия се очаква да се фокусира върху това как регионът може да подсили икономическата и финансовата си устойчивост, като стабилизира архитектурата на единната валута и разшири някои пазари, става ясно от чернова на плана, видяна от Bloomberg.

Призивите за увеличаване на автономията на блока са налице от години и набират все повече инерция, след като САЩ наложиха санкции срещу Иран, които засегнаха и европейски банки и други компании, които имат бизнес с ислямската република. Планът на комисията също така отразява и увеличаващия се натиск от страните членки ЕС да си служи със средства, които да му позволят да преследва външнополитическите си цели, без да разчита толкова много на непредсказуемите САЩ.

„Кризата с COVID-19 подчерта уязвимостите в доминираната от долара международна финансова система“, се казва в доклада, цитиран от Ройтерс. „Излизането на Великобритания от ЕС засилва нуждата от по-нататъшно задълбочаване на капиталовите пазари на блока“, се казва още в текста.

Докладът също така препоръчва и по-добро прилагане на европейските санкции и подсилване на базираната в ЕС инфраструктура, за да бъде тя по-малко уязвима на едностранни действия от трети страни. Базираните в ЕС депозитари Clearstream и Euroclear, както и услуги като Swift, бяха засегнати от санкциите на американския президент Доналд Тръмп срещу Иран.

В доклада се очаква ЕК, както и Европейската централна банка да преразгледат политиките си, както и правни и технически въпроси, произтичащи от дигиталното евро. „По-нататъшното развитие на европейския сектор за дигитални финанси ще засили отворената стратегическа независимост при финансовите услуги на ЕС и капацитета за защита на европейската финансова стабилност и ценности“, се казва в текста, който са видели журналисти от Bloomberg.

Документът прави по-малко вероятна възможността Брюксел да даде на британския финансов сектор достъп до блока отвъд временния, който е с хоризонт до средата на 2022 г.

Търговия с акции за близо 6,5 млрд. евро премина от Лондон към ЕС на 4 януари и от Ситито не очакват тя да се върне. „Свързан източник на риск е и прекомерното разчитане на банките от ЕС на валутни суап пазари“, се казва още в документа.

По отношение на придобиванията на компании ЕК ще проверява и това дали те правят европейските компании по-податливи на санкции от трети страни.

Също така трябва да бъде намалена и „прекомерната зависимост“ на блока от чуждестранни инвестиционни банки и финансиране в чужди валути, се казва още в документа.

По данни на Европейската централна банка само доларът изпреварва единната валута като най-използвана в света. Но дори и въпреки последния напън на блока ЕС не може да направи много по отношение на политика или законодателни инициативи, за да стимулира по същество използването на валутата.

По материали на Bloomberg и Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на евра причинява неограничени щети.При запазване на злокобната процедура, европейците сме със съдби на жертви.Спасението на Европейския съюз е възможно с подобрено емитиране на евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Plan - хората да се тресат от ваксината и някои да мрът!https://youtu.be/kf6NDIiE3Tw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още