Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще бори онлайн престъпността с ново звено за киберсигурност

То се очаква да заработи през 2023 г. и ще може да осигурява възможности за предотвратяване и отговор на онлайн инциденти

ЕС ще бори онлайн престъпността с ново звено за киберсигурност

Снимка: Pixabay

Европейската комисия предложи в сряда да бъде създадено ново звено за киберсигурност в ЕС. Предвижда се така да бъдат обединени усилията за противодействие на зачестяващите заплахи онлайн, съобщава БТА.

Новото звено се очаква да бъде готово след една година и да заработи през 2023 г. То ще може да осигурява възможности за предотвратяване, сдържане и отговор на онлайн инциденти.

Комисията предвижда държавите от ЕС да разполагат с екипи за взаимна подкрепа и съгласувани действия в случай на необходимост. ЕК отчита, че злонамерените действия в интернет зачестяват и водят до все по-големи щети.

Сред най-засегнатите се посочват обществените услуги и всекидневната дейност на бизнеса и гражданите, което се отразява пряко на сигурността. Според комисията занапред е необходимо държавите от ЕС да обменят данни по тези въпроси на основата „необходимост да се сподели“, вместо „необходимост да се знае“.

Още по темата

„Киберсигурността е крайъгълен камък на дигитална и свързана Европа. И в днешното общество отговорът на заплахите координирано е от първостепенно значение“, заяви заместник-председателят на ЕК за дигиталните въпроси Маргрете Вестагер, цитирана от пресслужбата на комисията.

Звеното ще действа като платформа, за да гарантира координиран отговор на ЕС на киберинциденти и кризи в голям мащаб, както и да предлага помощ при възстановяване от подобни атаки, посочват от ЕК.

В момента блокът и държавите членки имат множество по-малки структури, опериращи в различни области и сектори. И макар да има определени специфики, то заплахата е обща, откъдето идва и необходимостта от координиране, споделяне на информация и дори предварително предупреждение.

Участниците ще бъдат помолени да осигурят оперативни ресурси за съвместна помощ в рамките на звеното за киберсигурност. То ще позволи споделянето на най-добри практики и информация в реално време за възможни заплахи.

Необходимата инвестиция за звеното ще бъде предоставена от ЕК, най-вече чрез Програмата „Дигитална Европа“.

„Днес не можем вече да разграничаваме онлайн и офлайн заплахите. Трябва да съберем всичките си ресурси, за да надвием киберрисковете и да усилим нашия операционен капацитет“, посочи заместник-председателя на ЕК Маргаритис Схинас.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Франция е разделена по въпроса за ядрената енергетика