IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще даде на Мей време до април, за да реши какво ще прави с Brexit*

Според източник Лондон ще има два варианта – нови три месеца за приемане на сделката в парламента или по-дълго продължение на процеса до догодина

10:06 | 20.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз ще предостави на Тереза Мей време до средата на април, за да реши дали да удължи процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз до 2020 г., или да рискува да напусне блока след три месеца без споразумение. Това съобщава пред Bloomberg високопоставен представител на Европейския съюз, запознат с плановете на Брюксел.

По време на срещата на върха, която започва в четвъртък, европейските лидери се готвят да поставят ултиматум на британския премиер, в рамките на който тя ще разполага само с три седмици, за да реши дали ще рискува да се опита да прокара сегашното споразумение до юли.

Ако Мей приеме, ЕС почти със сигурност ще ѝ откаже други молби за отлагане на Brexit, дори и да не успее да спечели подкрепата на парламента. Това рискува да доведе до развод без споразумение в разгара на лятото. Ако обаче тя реши, че няма да успее, блокът ще ѝ осигури удължаване на Brexit до следващата година, което обаче ще има висока цена у дома.

Крайният срок до средата на април се дължи на работния график на настоящия Европейски парламент. Ако Великобритания не проведе европейски избори и парламентът не приеме сделката на Мей, то страната ще трябва да напусне ЕС на 1 юли. Британските места в ЕП ще бъдат преразпределени между другите държави членки, които трябва да са наясно на каква основа ще проведат гласуванията си у дома.

По-рано днес стана ясно, че Мей евентуално ще поиска кратко удължаване на Brexit, притисната от евроскептиците в Лондон. Това значително увеличава риска от излизане на Великобритания без споразумение от ЕС, въпреки че според агенция Ройтерс все още остават възможни множество варианти, включително и по-дълго отлагане.

Според източник от „Даунинг стрийт“ премиерът ще се спре на кратко отлагане. „Хората в тази страна чакат вече близо три години“, заяви той, имайки предвид времето, изминало от референдума за напускане на ЕС през пролетта на 2016 г. „Омръзнаха им провалите на парламента да вземе решение и премиерът споделя тяхното раздразнение“, посочва още запознатият.

Стратегията на премиера беше обърната наопаки, след като по-рано през седмицата председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу блокира провеждането на трето гласуване на споразумението с Брюксел.

Също както Мей европейските представители се надяват, че възможността за дълго забавяне на процеса ще изплаши привържениците на Brexit и това ще ги накара да приемат споразумението ѝ.

В опит да бъдат убедени евроскептиците европейските лидери по всяка вероятност ще заявят на британския премиер, че настоящото споразумение не може да бъде предоговаряно дори ако отлагането на Brexit се забави с много месеци, посочва източникът на Bloomberg. Неговите коментари бяха подкрепени от бележки на дипломати по време на среща на европейски министри във вторник.

Това ще означава, че дори парламентът отново да отхвърли сделката и Brexit да се забави с много месеци предпазният механизъм за ирландската граница все пак ще остане. Великобритания също така ще бъде помолена да не пречи на европейските дела и процес на взимане на решения по време на удължаването, посочи още източникът.

По думите му лидерите ще позволят дълго забавяне, ако Мей даде ясно обяснение за това как смята да се справи с излизането от сегашната задънена улица, в която правителството ѝ се намира.

Това може да е под формата на „времева рамка за нов референдум или нови избори“, е заявил във вторник главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние според дипломатически бележки.

Това отразява усещането сред европейските лидери, че едно евентуално по-дълго отлагане на развода може да накара Великобритания да размисли и евентуално в крайна сметка да остане в блока.

„Мисля, че едно по-дълго продължение трябва да бъде свързано с нещо“, заяви Барние пред репортери отново във вторник. „Необходимо е ново събитие, нов политически процес“, допълни още той.

*Информацията е актуализирана към 10:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
От ЕС няма ли да поискаме обяснение защо GB не си изпълнява ангажимента да напусне съюза в уговорения срок? Преговарящите трябва да проявят малко по-твърда позиция. Ако бяха го направили, Brexit вече можеше да е приключил. Тези циркове в Британския парламент не са от полза за никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
das
преди 5 години
Ами то е ясно какво трябва да се направи. Да се каже на народа, че се е объркал като е класувал на референдума за Брекзит и че няма да бъде както е решено на референдума, защото политиците са разбрали че народа се е объркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още