IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще е готов с плана за инвестиции в държави от Африка до края на годината

Брюксел ще продължи да работи по облекчаването на визовия режим за Турция, за да се запази действието на споразумението за ограничаване на миграцията

09:11 | 21.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

До края на годината Съветът на Европейския съюз (ЕС) трябва да се споразумее за плана за външни инвестиции, с който да се подпомогнат държавите от Африка и други региони, от които има най-голям наплив на нелегални имигранти към Европа.

За това са се споразумели лидерите на ЕС на първия ден от срещата им на върха в Брюксел, става ясно от комюнике на Съвета, разпространено до медиите рано тази сутрин.

Споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент (ЕП) през първата половина на годината, така че по-бързо да влезе в сила.

За тази цел ще продължи работата за създаване на партньорска рамка със страните по произход на нелегалните имигранти, като фокусът ще е върху държавите от Африка. Предвижда се да се оказва подкрепа на разселените лица в региона, така че да се предотвратява незаконната миграция.

На следващата среща на върха, която ще се състои през декември, топ дипломатът на ЕС Федерика Могерини ще трябва да представи доклад за първите резултати от сътрудничеството с избраните вече пет африкански държави и да отчете броя на пристиганията и връщанията на имигранти.

До края на 2016 г. лидерите на ЕС ще трябва да се договорят и за преразглеждането на Кодекса за Шенген, с който ще се въведат проверки на всички хора, които пресичат външните граници на ЕС. В същия срок Европейската комисия (ЕК) ще трябва да предложи и създаването на специалната информационна система за пътуванията, на базата на която ще се правят и предварителни проверки на пътниците, освободени от виза. При съмнения на тях ще може да им се отказва влизане в Съюза, посочва се в документа.

Също до края на годината се очаква новата европейска гранична агенция да достигне пълния си капацитет. Предвиждат се и мерки за засилване на контрола върху маршрутите за нелегална имиграция през Средиземноморието, включително и Западното Средиземноморие, което не е толкова популярно като маршрут.

Що се отнася до миграцията към гръцките острови през Турция, Съветът на ЕС призовава за ускоряване на връщанията на нелегални имигранти обратно в Турция. За целта ще се ускори и назначаването на постоянни координатори в т.нар. “горещи точки” в Гърция.

Съветът настоява и за либерализирането на визовия режим в Турция, което беше договорено със споразумението от март за ограничаване на миграцията. Облекчаването на визовия режим за турските граждани е едно от ключовите условия за изпълнение на споразумението. Отпадането на визите трябваше да стане първоначално през октомври, но беше отложено за края на годината.

Съветът на ЕС отново призовава държавите да ускорят презаселването на имигранти, както и да се продължи работата по общата рамка на съюза за убежището. Последният въпрос ще се дискутира на срещата на върха през декември.

Ситуацията в Сирия също е влязла в програмата на лидерите на ЕС в първия ден от срещата им. Съветът осъжда атаките на сирийския режим и руските му съюзници срещу цивилни в Алепо и призовава за незабавно прекратяване на военните действия. Санкции обаче поне засега не са обсъждани, става ясно и от комюникето, и от изказването на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск на пресконференцията след края на заседанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Прав си за налетите милиарди долари и евра БЕЗ НИКАКЪВ ЕФЕКТ !!! ОСТАВА ОТКРИТ ВЪПРОСА - в кои банки потънаха милиардите предназначени за дарение на най бедните хора в света?През подписа на Кристалина минаха милиарди европейски пари за които иде реч в статията. СЕГА СЪЩАТА СЕ ГОТВИ ДА ЗАЕМЕ МЕСТОТО НА НОВИЯ СЕКРЕТАР НА ООН ЗА ДА НАЛИВА МИЛИАРДИТЕ ПАРИ ЗА БЕЖАНЦИ, за да прави щастливи наднационални банки като ДОЙЧЕ ... които се гъшат с помощите на най бедните и онеправдани !!СВЕТЪТ НАИСТИНА Е ПОЛУДЯЛ. Какво трябва да се случи за да стане света едно по добро место за живеене , ако не това което е станало по времето на СОДОМ и ГОМОР ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"...да се подпомогнат държавите от Африка и други региони, от които има най-голям наплив на нелегални имигранти към Европа."Рекетът добива все по големи размери .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Тъпо парче си!ТОВА Е НАЧИНА ДА СЕ ОСЧЕТОВОДЯТ ЕДНИ МИЛИАРДИ КОИТО НИКОГА НЯМА ДА СТИГНАТ ДО АФРИКАНЦИТЕ,!Те отиват за спасяване на Дойче ... !!Парите няма да бъдат плащани от немците!!Парите които ще отиват за "помощи" и ще потъват в сметките на ФАЛИРАЛАТА БАНКА никога няма да достигнат до нещастните африканци!!Така стана през 2010 година в Хаити!ТАКА ЩЕ СТАНЕ И СЕГА!ПРЕПОРЪЧВАМ ТИ ДА ИЗГЛЕДАШ ВНИМАТЕЛНО ФИЛМА НА ГЕНКА ШЕКЕРОВА : " "Хаити... Все още в очакване"!Вслушай се в думите отправени от президента на тази държава и нещастните хаитяни!Те са отправени към нас с питанети - КЪДЕ ОТИДОХА МИЛИАРДИТЕ КОИТО ДАРИТЕЛИТЕ И ЕВРОПА ОТПУСНАХА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА.Вижте как отмарят представителите на дарителите на плажовете на бедстващата страна!ЗА МЕН ТОВА НЕ Е ЧОВЕШКО!!ТЕЗИ ОТ ЕС СА ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ , А НЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ДЕРАТ ЗА НЯКАКВИ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ РЕАЛНО ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ!! ДОЙЧЕ .. Е ПРОбЛЕМ НА ГЕРМАНИ, А НЕ НА ЕВРОПА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ПЪТЯ КЪМ АДА Е ПОСТЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ!С ТАЗИ СХЕМА ЛИ ЩЕ СПАСЯВАМЕ ФАЛИРАЛАТА ДОЙЧЕ БАНК?!ЩЕ ОСЧЕТОВОДЯВАМЕ ЕДНИ МИЛИАРДИ ЕВРА, КОИТО ИЗОБЩО НЯМА ДА ДОСТИГНАТ ДО НЕЩАСТНИТЕ АФРИКАНЦИ ?!Колко пъти ни вкарвахте в подобни филми?!Може би г-жа Кристалина ще ни осветли къде отидоха милиардите отпуснати от ЕС за ХАИТИ през мандата и като ЕВРОКОМИСАР отговарящ по бедствията и авариите.Филмът на ГЕНКА ШЕКЕРОВА "Хаити... Все още в очакване" е стряскащ поглед на събитията в островната държава два месеца след трагедията сполетяла я през 2010 г.Реалността, която авторът показва, е далеч от тази, която всички дарители се надяват да видят. КЪДЕ СА МИЛИАРДИТЕ ОТПУСНАТИ ОТ ЕС ЗА ХАИТЕ БЕ Г-ЖО КРИСТАЛИНА?!Къде отидоха парите на дарителите?!В КОИ БАНКИ ПОТЪНАХА И СЕ СТОПИХА КАТО ЛАНСКИ СНЯГ?!Въпроса е риторичен и задаван от заснетите във филма хаитяни и техен президент?!Пак ли с парите на ЕВРОПА ще спасявате ФАЛИРАЛАТА Дойче .?!ЕС е този който ражда корупция и престъпност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
***, това е начина да се спре емиграцията ...или ти не искаш това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още