IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще настоява за реформа на СТО по време на Г-20

Прогнозата преди срещата е по-скоро мрачна, посочват Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер

18:30 | 27.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалното търговско напрежение излага на риск ангажиментите на 20-те най-големи икономики да поддържат отворен пазар. Около тази позиция се обединиха европейските делегати в Г-20, обещавайки да работят за реформиране на правилата на Световната търговска организация в опит да се справят с напрежението.

Лидерите на страните от Г-20 се очаква да се срещнат в петък и събота в Буенос Айрес, като ескалиращия търговски конфликт между САЩ и Китай се очаква да е в центъра на дневния ред.

„Прогнозата преди срещата е по-скоро мрачна. Базирания на правила международен ред е под засилено напрежение и глобалното търговско напрежение остава нерешено и така се отразява отрицателно на световната икономическа прогноза“, посочват в общо писмо председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които ще представляват ЕС на форума.

Според двамата по тази причина те ще фокусират вниманието си върху това да убедят своите партньори, че „няма по-добра алтернатива от координираното многостранно сътрудничество“.

В рамките на форума се очаква президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин да проведат двустранна среща, чиято основна тема ще е именно търговското напрежение. Въпреки това очакванията са тя да завърши без значителен напредък за решаването на спора.

В интервю за в. Wall Street Journal той заяви, че очаква все пак да изпълни заканата си да увеличи митата върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара на 25% и е малко вероятно да приеме искането на Пекин за замразяване на ръста.

Също така държавният глава предупреди, че е готов да въведе и нови налози върху останалата необмитена част от китайския внос в страната, ако предстоящите му преговори не произведат изгоден за САЩ резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още