IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще обсъжда военна операция срещу трафикантите на хора в Либия

Само в един ден тази седмица в Средиземно море загинаха над 800 бежанци

13:21 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Имигрант държи плакат с надпис: &quot;Спете спокойно, няма да дойдем, защото ще се удавим&quot; на демонстрация пред офиса на Европейската комисия в Атина. В Европа се проведе серия от подобни демонстрации през последните дни, за да се повиши осведомеността за смъртните случаи на бежанци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Имигрант държи плакат с надпис: "Спете спокойно, няма да дойдем, защото ще се удавим" на демонстрация пред офиса на Европейската комисия в Атина. В Европа се проведе серия от подобни демонстрации през последните дни, за да се повиши осведомеността за смъртните случаи на бежанци. Снимка: Ройтерс

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) ще обсъдят тази вечер на извънредно заседание в Брюксел стартирането на военна операция срещу трафикантите на хора в Либия, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Срещата на лидерите на страните от блока беше насрочена, след като тази седмица само за един в Средиземно море загинаха над 800 бежанци. От началото на годината смъртните случаи достигат около 2 хил. души.

В проекта на изявлението на лидерите на страните от ЕС, с което АФП разполага, е записано, че Брюксел ще се ангажира да предприеме „систематични усилия за идентифициране, залавяне и унищожаване на плавателни средства, използвани от трафиканти“.

Топ дипломатът на ЕС Федерика Могерини пък е поканена незабавно да започне подготовка за евентуална операция по сигурността и отбраната в съответствие с международното право.

Според дипломатически източници на изданието 28-те държави от ЕС са „широко мобилизирани“ да одобрят съдържанието на документа, което отразява нарастващото желание да се стартира операция срещу трафикантите на хора.

В понеделник премиерът на Италия Матео Ренци изключи възможността за „таргетирани интервенции“ срещу базираните в Либия трафиканти на хора.

Ако все пак такава операция бъде одобрена, за първи път правителствата на страните от ЕС ще се обърнат към военните средства в опита си да се справят с нелегалната миграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още