IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще одобри поне три лекарства срещу COVID до края на годината

Общо пет обещаващи медикамента срещу коронавирус са подложени на оценка от Европейската агенция по лекарствата

16:21 | 29.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз ще одобри за ползване поне три лекарства срещу COVID-19 до края на годината, съобщи говорител на комисията. Общо пет медикамента са подложени на оценка от Европейската агенция по лекарствата. Един от препаратите вече се продава, тъй като се ползва за лечението на ревматоиден артрит, предава БТА.

Общо пет обещаващи лекарства срещу коронавирус са подложени на оценка от Европейската агенция по лекарствата, посочват от ЕК. Скоро медикамените могат да са на разположение за лечение на пациенти в целия Европейски съюз.

Комисията уточнява в съобщение, че е в готовност да сключи договори за доставка на одобрените от европейските учени лекарства. 

Четири от тях са моноклонални антитела, които в момента се разглеждат от Европейската агенция по лекарствата. Петото е имуносупресант, който вече има разрешение за употреба, което може да бъде разширено, така че да включва лечението на пациенти с COVID-19.

Петте продукта са в напреднал етап на развитие и имат голям потенциал да попаднат във финалния списък сред трите нови терапевтични средства, които да получат разрешение за употреба до октомври 2021 г.

До октомври ЕК ще изготви списък от най-малко 10 потенциални терапевтични средства, въз основа на работата на новосъздадената експертна група по вариантите на COVID-19.

Списъкът ще допринесе за постигане на целта за получаване на най-малко три нови терапевтични средства, разрешени до октомври, и евентуално още две до края на годината.

Европейската агенция по лекарствата ще започне текущ преглед на обещаващите терапевтични средства до края на 2021 г. в зависимост от резултатите от научноизследователската и развойната дейност.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
видеха че с енжексиите нешо нема да стане и са лекарствата извадиха от шкафа .... при тия фарма престъпници само и само да те държат на свещи и да им плащаш докат те уморат после следващия и следващия ... ако треа ше произведем и още един вирОс Movid-25 от там с нови инжексии, нови лекарства и с ленти кат евреите за тия дет не щем се бодем и да зиаме апчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още