Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще отговори на Covid-19 с мерки за 2,77 трилиона евро

Това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с която и да е криза досега, твърди Урсула фон дер Лайен

ЕС ще отговори на Covid-19 с мерки за  2,77 трилиона евро

Фон дер Лайен пред полупразната зала за пресконференции. Снимка: EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL

Европейският съюз ще отговори на пандемията от Covid-19 с мерки за 2,77 трилиона евро, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с която и да е криза досега.

Фон дер Лайен представи подробности за обявените вчера намерения ЕК да насочи 100 млрд. евро към временна заетост, докато трае епидемията. Според думите ѝ това е огромна сума, която ще бъде разположение на всички държави от ЕС. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават  възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Още по темата

Инструментът за солидарност, наречен SURE, е на стойност 100 млрд. евро и ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията — да оцелеят. ЕК предлага също така всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия в отговор на разпространението на коронавируса.

Подпомагане ще получат също земеделските стопани и рибарите, както и най-нуждаещите се лица. Всички тези мерки се основават на настоящия бюджет и за тях ще се използва всяко свободно евро. Те показват необходимостта от приемането на стабилен и гъвкав дългосрочен бюджет на ЕС. Работата на ЕК ще бъде насочена към това да се гарантира, че ЕС може да разчита на стабилен бюджет, за да се изправи отново на крака и да напредва по пътя към възстановяването.

Бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето, твърди германката и добавя, че според нея още е рано за цялостна стратегия за отпадане на въведените ограничения, като се предвижда мерките срещу разпространението на заразата да бъдат премахвани поетапно и с различна скорост в отделните европейски региони.

В настоящата криза с разпространението на коронавируса ефект ще имат само най-силните ответни действия. Трябва да използваме всичко, с което разполагаме. Всяко свободно евро в бюджета на ЕС ще бъде пренасочено към борбата с коронавируса, всяко правило ще бъде облекчено, за да може финансирането да бъде използвано бързо и ефективно. Чрез новия инструмент за солидарност ще мобилизираме 100 милиарда евро, за да могат хората да запазят работните си места, а предприятията да продължат да функционират. Така обединяваме силите си с тези на държавите членки за спасяването на човешки живот и запазването на препитанието на хората. Това е европейска солидарност“, заяви германката. 

Фон дер Лайен коментира и мерките, предприети в някои държави, които според нея „отиват твърде далеч". Особено мерките, въведени в Унгария, будят тревога, поясни германката.  Извънредните мерки са необходими за защита на общественото здраве, но трябва да бъдат временни, строго съразмерни, да подлежат на проверка, поясни председателят на ЕК.

Тя поясни още, че днешното решение на Съда на ЕС срещу Унгария, Полша и Чехия за неизпълнение на задълженията за разселването на мигранти касае миналото. Това решение ще ни даде насоки за бъдещето, каза председателят на комисията, без да изразява намерение ЕК да наложи глоби на трите страни, докато изпълнят задължението да приемат разселени от Италия и Гърция мигранти.

Междувременно часове по-рано Урсула фон дер Лайен отправи послание към италианците в статия, публикувана във  вестник Republica. 

"Поднасям ви моите извинения, ние сме с вас" - така е озаглавено отвореното писмо на европейския лидер до италианския народ. "Днес Европа се мобилизира на страната на Италия. Но не винаги е било така", признава Фон дер Лайен.

Миналата седмица лидерите на 27-те страни членки не успяха да постигнат съгласие за решителната реакция на икономическите последици от пандемията. Тогава ясно пролича разделението между страните от Южна Европа, като Италия и Испания, подкрепяни от Франция, искат обединяване на дълга посредством инструмент, наречен "коронаоблигации", а страните от Северна Европа, като Германия и Холандия, отхвърлят този вариант. Срещата на европейските лидери, проведена чрез видеоконферентна връзка, приключи с приемането на декларация, в която се казваше, че до две седмици трябва да бъде постигнато съгласие. В Италия - страна основателка на ЕК и стълб на ЕС, този провал беше приет със силно недоволство и открит гняв срещу Европа, която италиански медии, нарекоха "лоша" и "мъртва".

"Трябва да признаем, че в началото на кризата много хора мислеха само за своите национални проблеми, а не за нуждата от общ европейски отговор", казва Фон дер Лайен в публикацията във в. "Република". В края на статията председателката на ЕК припомня какви са инициативите на ЕС в помощ на най-засегнатите от пандемията страни от ЕС, сред които е и Италия.

Вчера във интервю за германския вестник Die Zeit италианският премиер Джузепе Конте, който в последните дни дефилира по водещите германските медии, каза, че сега е настъпило времето ЕС да покаже, че е единен съюз.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
Otka4eni reformatori до: Sokratus
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не, това е твоето де.билно мислене и не ангажирай останалите хора с него.
Останалите хора изказват притеснение, че тези помощи, който ще бъдат дадени (едва ли има нормален човек, който да е против това нещо) просто ще потънат някъде, тоест ще бъдат откраднати, както обикновено. Но пък така е по честно... някак си по демократическо...
Накрая ще се окаже, че за 1000 болни в България ще са изхарчени 2 милиарда лева(тук не включвам пари дадени за други дейности и отрасли). Добра сметка, по 2 милиона лева на болен, нали....
П.С. Давай сега, обясни на всички какъв фен на Путин съм... Но всъщност няма нужда, хората отдавна разбраха, че имаш в речника си 50 думи и просто им сменяш местата като пишеш изречения. Вече е банално. Кажи нещо умно поне един път де...
2
 
1
 
2
Hermes73 до: Sokratus
преди 1 месец
ЕК да прояви солидарност и да отпусне а България 50 милиарда........така и така ще раздава а ние сме верни васали.......Дано ги отпуснат по-рано че догодина хляба може да е 100 евро...........
3
 
1
 
1
преди 1 месец
"Аз викам да напуснем ЕС!?! Тия искат да ни заробат, като ни дадат пари, които няма да връщаме!" - Част от мислите на всеки тъпофил - фен на лилиПутин!
...ЕК да насочи 100 млрд. евро към временна заетост, докато трае епидемията. Според думите

Още от Европа
Брюксел даде зелена светлина за помощта за Lufthansa