Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще преизпълни и целта си за намаляване на вредните емисии до 2020 г.

Намалението не е за сметка на икономиката, показват данните от последния доклад на Брюксел

ЕС ще преизпълни и целта си за намаляване на вредните емисии до 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз най-вероятно ще преизпълни и целта си за намаляване на емисиите парникови газове, показва последният анализ на Европейската комисия (ЕК). Според данните през 2019 година емисиите намаляват с 25% спрямо нивата от 1990 година. Според записаните цели общността трябва да намали емисиите с 20% до 2020 година.

Преди месец данните на Брюксел показаха, че Съюзът е напът да преизпълни заложените цели за използване на енергия от възобновяеми източници. Остава да се проследят данните за друг важен показател за реализацията на зелените планове на ЕС - увеличаване на енергийната ефективност, което също трябва да бъде в рамките на 20% до 2020 година.

В същото време обаче страните от ЕС още са далеч от постигане на целите за 2030 година.

Източник: Европейска комисия

Намаляването на емисиите парникови газове става на фона на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), тоест не е за сметка на съкращение на икономиката, става ясно още от доклада на ЕК. В периода между 1990 и 2019 година БВП на ЕС се е увеличил с 60 на сто.

През миналата година емисиите въглероден диоксид са били на най-ниското си ниво от 1990 година насам, показва още статистиката.

Емисиите, обхванати от схемата за търговия ETS, намаляват с 9,1% в периода 2018 - 2019 година. В същото време емисиите на индустриите, които не са обхванати от схемата - селско стопанство, транспорт и сгради, обаче остават без промяна.

Още по темата

Намалението се дължи основно на енергийния сектор, където емисиите са с 15% по-ниски спрямо 2018 година, което се дължи основно на навлизането на възобновяемите емисии за сметка на въглищата. Емисиите от промишлеността намаляват с 2 на сто.

Приходите от продажби на емисии в рамките на ETS в периода 2012 - средата на 2020 година достигат 57 млрд. евро. Повече от половината са генерирани през 2018 година и 2019 година.

От ЕК посочват, че всички страни имат проблеми със заложените квоти за емисиите в периода 2013 - 2017 година. Дефицитите обаче се компенсират - Малта например не успява да ограничи емисиите, но пък това се компенсира от излишъци от България.

През 2017 година Австрия, България, Кипър, Естония, Германия, Ирландия, Литва, Люксембург и Полша са превишили разпределените им квоти емисии.

Разпространението на коронавируса през 2020 година ще доведе до неочакван спад на емисиите парникови газове. Международната агенция по енергетика (МАЕ) вече прогнозира намаление на въглеродния диоксид с 8%. Първите данни показват намаление от 11% за полугодието за страните от ЕС.

Анализаторите обаче предупреждават, че това намаляване не е устойчиво и при възстановяването на икономиката ще има и рязко повишаване на стойностите въглероден диоксид.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
преди 1 месец
кат навремето с петилетките и вечно преизпълнения план, ЕСССРа не е нешо по-различно от СССРа, освен тва кат им гледам плана и още 80% дизели по улиците, въглищарки, ТЕЦове, АЕЦове (и тех искаха да ги затворат, ама позеленеха изведнаж) плана е мега преизпълнен и до 2080та ше си житкаме по тоя начин, едно говорят и нищо не вършат .... :))
0
 
4
 
5
преди 1 месец
Хахаха глупости, КОВИД19 ги изпълни! Между 2000 и 2018 г. ЕС и неговите държави-членки са набили повече от трилион евро за насърчаване на възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Но въпреки тази огромна инвестиция в ЕС - вятърната и слънчевата енергия представляват само 2,5% от общата първична енергия. Противно на продължаващите популярни твърдения, това огромно публично финансиране показва, че възобновяемата енергия изобщо не е конкурентоспособна. Ако беше, през 2001, 2009 и 2018 г. нямаше да има нужда от директиви на ЕС да налагат производството им. Казано по друг начин, самото съществуване на такива директиви показва, че принуждаването да се произвежда определен вид енергия не води до резултати, тъй като в крайна сметка субсидиите, които трябва да се изправят пред свободен пазар, са неустойчиви. Изобщо дали все още сме на свободен пазар?
0
 
0
 
4
zelka007 до: ing5rov
преди 1 месец
въх , интелект на талази ... чуждици ползва ... :))) ... умник ...
1
 
2
 
3
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
абе я , фак ю троле !
3
 
0
 
2
zelka007 до: ing5rov
преди 1 месец
що ни занимаваш с менталните ти проблеми ... ?! четене на текст с разбиране пробвай ... в първият абзац на текста има 5 числа , можеш ли да навържеш смислово стойностите в значението на изречението или пак трябва да те пращаме на вечерно спту ... ?!

Още от Европа
Кадър на деня за 27 януари