IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще приеме списък на данъчните убежища през декември, съобщи Естония

Решението темата да бъде включена в дневния ред на месечното заседание на ЕКОФИН бе взето след публикуването на Paradise Papers

17:35 | 07.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз планира да приеме черен списък на данъчните убежища през декември. Това съобщи днес в края на срещата в Брюксел естонският министър на финансите Тоомас Тьонисте, цитиран от Ройтерс.

"Възнамеряваме да одобрим списъка през декември", каза пред журналисти естонецът, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС. Той добави, че се надява всички страни от ЕС да се съгласят.

Решението темата да бъде включена в дневния ред на месечното заседание на ЕКОФИН бе взето след публикуването на Paradise Papers в няколко медии през уикенда.

Страните в ЕС от месеци планираха да постигнат споразумение за черен списък на данъчните убежища до края на тази година и новите разкрития подновиха дискусията.

След по-ранно изтичане на подобна информация под заглавията Panama Papers и "Люксембург лийкс" ЕС обсъди няколко мерки за ограничаване на данъчните измами, включително и европейски списък на така наречените убежища, целящ да спре пренасочването на получаваните в ЕС печалби към безданъчни или нискоданъчни страни като Панама или Бермудите, припомня Ройтерс.

В момента всяка страна членка има собствен списък с юрисдикции, за които се приема, че сътрудничат по-малко по данъчните въпроси. Критериите за определение за данъчно убежище се различават много сред държавите от ЕС, като някои не включат юрисдикции в националните си списъци.

Очаква се черният списък на равнище ЕС да има по-голяма тежест.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още