Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще разработва план за лечение на "дълъг Covid"

Комисията планира да похарчи 5 млн. евро за оценка на безопасността на клиничните изпитвания и още 5 млн. евро за картографиране на разработваните лечения

ЕС ще разработва план за лечение на "дълъг Covid"

Снимка: БГНЕС

Със засилването на разпространението на ваксинациите в ЕС, Европейската комисия заяви днес, че ще подкрепи ново поколение подобрено лечение за коронавирус, особено за хора, страдащи от "дълъг Covid".

„Наистина е от решаващо значение заедно с ваксините да засилим и работата си по терапевтиката“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес на медийна конференция, цитирана от БГНЕС.

Стратегията на комисията има за цел да изгради по-голямо лечебно портфолио, надхвърлящо лекарството, което до момента се е оказало ефективно: антивирусното лекарство „Ремдесивир“.

"Ще си поставим за цел до октомври да разработим и одобрим три нови ефективни терапевтични лекарства за Covid-19 и още две потенциално до края на годината", каза Кириакидес. 

Още по темата

Стратегията също така цели да стимулира научните изследвания и клиничните проучвания и да ускори одобрението на лекарства в държавите-членки на ЕС.

Комисията заяви, че ще похарчи 5 милиона евро за оценка на безопасността на клиничните изпитвания, още 5 милиона евро за картографиране на разработваните лечения и какви вериги доставки ще им трябват, и ще осигури 40 милиона евро в подкрепа на производството на лекарства.

Подобренията в тази област биха могли много да помогнат на 10 до 15 процента от хората, оцелели от Covid-19, но оплакващи се от "дълъг Covid", със симптоми на умора, нарушена концентрация, болки в тялото и дишането и дихателни проблеми, които продължават след като инфекцията си отиде. Причините за такива заболявания не са ясно разбрани на този етап във връзката им с коронавируса и неговите ефекти върху здравето.

Но Кириакидес подчерта, че дори при ваксинации, Covid вероятно ще стане ендемичен и "ще трябва да се справим с него, надяваме се, като го управляваме и свеждаме до минимум, както правим с грипа“.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме