Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще търси начини за защита на икономиката от климатичните промени

Екстремните метеорологични събития костват 12 млрд. евро годишно на европейската икономика, сочат данни на ЕК

ЕС ще търси начини за защита на икономиката от климатичните промени

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще активира усилията си за намиране на начин за намаляване на щетите за икономиката от климатичните промени, като например наводнения, засушаване и горски пожари.

"Пандемията от коронавируса ни показа по категоричен начин, че недостатъчната подготовка може да има тежки последици", коментира по време на представянето на стратегията зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от пресслужбата на институцията.

Още по темата

Дори и страните от ЕС да изпълнят своята цел да елиминират своите въглеродни емисии до 2050 година, последиците от глобалното затопляне поставя под риск енергийните мрежи, селското стопанство и човешкото здраве. Икономическите загуби заради растящия брой природни бедствия, свързани с екстремните събития, сега достигат до 12 млрд. евро годишно.

Ако се запази темпът на повишаване на температурите (с 3°С спрямо прединдустриалните нива), загубите ще бъдат в размер на поне 170 млрд. евро годишно, изчисляват от Брюксел.

Повишаването на нивата на океаните заплашва крайбрежието на ЕС, а в тези региони се произвежда 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на общността. Но не само икономиката страда от климатичните промени - условията за живот на хората също се влошава.

По тази причина от ЕК предлагат в нова стратегия да се подобри използването на данните за рисковете, свързани с климатичните промени, по-добра превенция и увеличаване на застрахователното покритие на тези щети.

По данни на ЕК само 35% от щетите, свързани с климатичните промени, имат застрахователно покритие. В Централна и Югоизточна Европа процентът е дори още по-нисък - около 5 на сто.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италия планира около 3,5 млрд. евро „буфер“ за домакинствата заради по-скъпия ток