IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще търси начини за защита на икономиката от климатичните промени

Екстремните метеорологични събития костват 12 млрд. евро годишно на европейската икономика, сочат данни на ЕК

16:39 | 24.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще активира усилията си за намиране на начин за намаляване на щетите за икономиката от климатичните промени, като например наводнения, засушаване и горски пожари.

"Пандемията от коронавируса ни показа по категоричен начин, че недостатъчната подготовка може да има тежки последици", коментира по време на представянето на стратегията зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от пресслужбата на институцията.

Дори и страните от ЕС да изпълнят своята цел да елиминират своите въглеродни емисии до 2050 година, последиците от глобалното затопляне поставя под риск енергийните мрежи, селското стопанство и човешкото здраве. Икономическите загуби заради растящия брой природни бедствия, свързани с екстремните събития, сега достигат до 12 млрд. евро годишно.

Ако се запази темпът на повишаване на температурите (с 3°С спрямо прединдустриалните нива), загубите ще бъдат в размер на поне 170 млрд. евро годишно, изчисляват от Брюксел.

Повишаването на нивата на океаните заплашва крайбрежието на ЕС, а в тези региони се произвежда 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на общността. Но не само икономиката страда от климатичните промени - условията за живот на хората също се влошава.

По тази причина от ЕК предлагат в нова стратегия да се подобри използването на данните за рисковете, свързани с климатичните промени, по-добра превенция и увеличаване на застрахователното покритие на тези щети.

По данни на ЕК само 35% от щетите, свързани с климатичните промени, имат застрахователно покритие. В Централна и Югоизточна Европа процентът е дори още по-нисък - около 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още