IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще води нови митнически преговори със САЩ

Търговският комисар Фил Хоган ще се срещне с американския си колега Робърт Лайтхайзър в средата на януари

15:56 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговският комисар Фил Хоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговският комисар Фил Хоган. Снимка: Ройтерс

Новият еврокомисар по търговията Фил Хоган възнамерява да осъществи нов опит за разрешаване на митническия конфликт със САЩ. Той е разговарял с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър малко преди Коледа и е уредил да се срещнат във Вашингтон в средата на януари, заяви Хоган пред Irish Times в понеделник.

В рамките на срещата той щял да се опита да възстанови търговските отношения между ЕС и Съединените щати по въпроси като американските мита върху стоманата и алуминия и предстоящите американски мита в отговор на цифровия данък в Европа. Целта е да се постигне съгласие по линия на общата програма за търговия. „Няма смисъл предварително да се занимаваме с подробни въпроси“, каза бившият комисар по земеделието.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е притеснен от големия търговски дефицит на страната си и затова създаде митническите конфликти с ЕС и Китай. Той също така многократно заплашваше със специални мита върху вноса на автомобили от Европейския съюз, които биха засегнали особено германските производители.

Съвсем наскоро той се фокусира повече върху Франция в ЕС. Причината е новият дигитален данък, който засяга предимно големите американски интернет компании като Apple, Facebook, Google и Amazon. Ето защо Тръмп заплаши със специални мита в размер на до 100 процента за шампанско и други френски стоки. като чанти и сирене, на стойност около 2,4 милиарда долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още