Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще защитава Банковия съюз пред Конституционния съд на Германия

Липсва правно основание за създаването му според договорите на ЕС, твърди германският професор евроскептик Маркус Кербер

Европейският банков съюз ще трябва да бъде защитен пред Конституционния съд на Германия, след като последният е бил сезиран от група германски академици относно конституционосъобразността на Единния надзорен механизъм, пише Financial Times.

Според петима германски академици Банковият съюз на Европейския съюз (ЕС) противоречи на германския основен закон, тъй като в договора за създаването му не са направени необходимите промени. Германският конституционен съд отхвърли жалба срещу Европейския механизъм за стабилност по-рано през тази година и е известен с подкрепата си за ЕС и интеграцията в еврозоната.

Делото, което може да се проточи с месеци, ще представлява предизвикателство за представителите на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), които ще трябва да защитят новата система още преди нейното въвеждане.

Делото показва решителността на група евроскептични германски икономисти, финансисти и юристи да се противопоставят на основополагащите институции, работещи за разширяването на финансовата и икономическа интеграция в еврозоната. Споменатата група има ограничена подкрепа от партиите в страната, но нейната позиция заляга на дълбоко установените германски убеждения, че важните политически решения трябва да бъдат неопровержими от правна гледна точка.

„Няма правно основание за създаването на Банковия съюз в рамките на договорите на ЕС“, смята професорът по финанси в Техническия университет в Берлин Маркус Кербер, който е и ръководител на евроскептичния мозъчен тръст Europolis.

Той посочва, че Банковият съюз е незаконен и противоречи на конституцията на Германия. Делото е насочено в частност към новия Единен надзорен механизъм, който предоставя на ЕЦБ правото да извършва надзор над най-големите банки в еврозоната, обяснява Кербер. Делото се отнася и до Единния оздравителен механизъм, който ще се справя с проблемните банки във валутния блок, както и до свързания с него споделен фонд за 55 млрд евро, който ще покрива разходите по дейността на механизма.

„ЕЦБ получи повече правомощия, отколкото трябва да има“, посочва Кербер, добавяйки, че ЕС е действал отвъд правомощията си, когато е създавал тези институции при актуалното първично европейско законодателство.

Кербер участва и в други инициативи, оспорващи решения на ЕС, включително и делото срещу Европейския механизъм за стабилност, което беше подкрепено от 37 хил души. Тогава Конституционният съд на Германия постанови, че механизмът е легален, докато германското правителство осъществява достатъчен контрол върху него.

По статията работиха: Боян Христов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борсите в Европа се оцветиха в червено въпреки оптимизма около безработицата в САЩ