IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС смята растящите цени на енергията за геополитически проблем

На тази тема ще е посветено следващото заседание на Съвета на ЕС по външни въпроси през ноември

21:14 | 18.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейският съюз смята, че повишаването на цените на енергоресурсите е геополитически проблем, заяви върховният комисар по външни отношения Жозеп Борел след заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, предава БГНЕС.

„Цените на газа трябва да бъдат разглеждани от геополитическа гледна точка. Имаме намерение да посветим на тази тема следващото заседание на Съвета на ЕС по външни въпроси, което ще се проведе в Брюксел през ноември”, каза той.

На въпрос за ролята на Русия в газовата криза в Европа Борел подчерта, че „Русия изпълнява стриктно всички договори за доставка на газ в Европейския съюз, но не доставя допълнителни обеми”. Борел определи ситуацията с ръста на цените на газа в Европа като „идеалната буря, когато много обективни фактори съвпаднаха във времето”.

Цената на газа в Европа до края на търговията днес на лондонската борса ICE намаля до около 1068 долара за 1000 кубически метра след рязкото увеличение през деня до почти 1300 долара, на фона на новините за отказа на „Газпром“ да резервира допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна през ноември.

Цената на ноемврийските фючърси в хъба TTF в Нидерландия до края на деня спадна до 1068,4 долара за хиляда кубически метра, или 89 евро за MWh. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Проблема си е направо галактически. А ЕС въобще да не се правят, че са изненадани. Не може да си чак толкова ***, че да вярваш в зеления дядо коледа и в зеления комунизъм дето щял да настъпи, когато нацвъкаме ВЕИ навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Тукашните зелки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Е то и тукашните не разполагат с ресурси, начиная от акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Само енергията? Пича май нещо се е объркал.. всички ресурси фърчат нагоре.Да не се окаже, че проблема не е геополитически, а чисто политически - инфлация предизвикана от безумно стимулиране на някаква зелена идея, която и без друго изисква ресурси, с които брюкселските зелки така или иначе не разполагат, а разчитат на вноса им от останалия свят.зелена инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още