IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС спира полетите със самолети Boeing 737 MAX 8

За момента Русия и Канада потвърждават, че не се отказват от използването на този модел самолети

20:02 | 12.03.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз спира полетите със самолети Boeing 737 MAX 8 до изясняване на причините за катастрофата В Етиопия, която отне живота на 157 души, съобщи Ройтерс. 

Акциите на американския строител на самолети Boeing се сринаха по-рано днес, намалявайки пазарната стойност на компанията с над 25 млрд. долара само за два дена, след като още страни временно преустановиха полетите на модел Boeing 737 MAX 8.

Великобритания, Турция, Франция, Германия, Ирландия, Австрия се присъединиха към Сингапур и Австралия със забраната. Малко по-късно такава забрана обявиха също Италия, Белгия, Полша, Холандия и Норвегия.

Акциите на Boeing осигуряваха пълна възвръщаемост - включително реинвестирани дивиденти - от близо четири пъти над представянето на целия индекс, откакто американските акции започнаха да се възстановяват от финансовата криза от 2007-2009 година.

Книжата на компанията днес поевтиняха със 7 на сто до 372 долара за акция в обедната търговия, след спада с 5 на сто понеделник.

Понижението поставя котировките напът към най-голямата им двудневна загуба в проценти от юни 2009 г.

Акциите на американските авиокомпании като цяло поевтиняха днес, като подиндексът S&P 1500 на авиопревозвачите загуби 1,5 на сто.

Линията MAX от модела 737 е най-бързо продаващата се в историята на компанията. За нея са приети над 5000 поръчки, като неизпълнените се оценяват на близо 500 млрд. долара по каталожни цени.

Американските авиационни власти дадоха на Boeing срок до април да направи промени, но въпреки това обявиха самолета за годен да лети. Според тях няма нужда от забрани на полетите.

Според експерти по сигурността все още е твърде рано да се спекулира какво е довело до катастрофата, като черните кутии тепърва трябва да посочат причината.

От друга страна руската авиокомпания S7 заяви, че не разполага с информация за ненадеждност на самолета Boeing 737 MAX 8, според БТА.

По-рано S7 посочи, че не е получавала препоръки да спре полетите със самолети от този модел след катастрофата с етиопските авиолинии.

В същото време канадският транспортен министър Марк Гарно заяви, че Канада не планира да спре полетите с Boeing 737 MAX 8, но е готова да действа за временното им прекратяване, ако се появи информация, че съществува проблем.

Двете основни канадски авиокомпании Air Canada) и WestJet Airlines Ltd разполагат с общо 37 самолета 737 MAX 8.

За спиране на полети на самолети Boeing 737 MAX 8 и негови модификации вече съобщиха много европейски, африкански, азиатски и централноамерикански авиокомпании. Властите в някои от тези страни наредиха временно да бъде забранено използването на тяхното въздушно пространство от такива самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
В коментарите не може да се пускат линкове, но лесно ще намерите повече информация с интернет търсачките. А и сигурно ще забележите как ABBA сега kpъв пиkae.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Изобщо не опроверга, казаното от мен, кое ще рече, че фактита са долоизложените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Тъпите западни *** имат на въоръжение умната българска приказка:- да кажат, че сестра ти е ***, па ти върви доказвай, че нямаш сестра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
"Умен" *** си отпечата проруските инструкции в БГ сайт:Инструкции:1. Да се коментира под международни новини и по възможност да се споменават в негативна светлина военните самолети на САЩ.2. Да се ползва опера със включен VPN.3. Да се пускат харесвания през прокси сървъри.4. Плаща се за 50 рапортувани публикации за съответният ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Защо тогава пълните памперсите? Пишем за едни трагедии, характерни за географските ширини на Етиопия и Индонезия където принципа е каквото стане, а ти пак напълни памперса от F-35. Вярно като напълниш памперса, господарите ти пълнят джоба с копейки. Не искам да ти рекламирам Бойнг, но ако ги управляваха пилоти, а не шофьори на самолети според мен нямаше да паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
"Въпреки това самолетът е пуснат да лети. "Суенчоу :)F-35 има стотина критични дефекта, потрошени са толкова милиарди, че висши военни, запитани за него припадат на трибуната пред публика,ама пак са го пуснали да лети!Че и го продават на съюзници.Хеле евреите донякъде си го доработват, но "детските болести" си стоят.Че и летейки, пише всичко "в облака" и смятай няма ли да може да се хакне. Че и части си поръчва в движение да шашка персонала, който понякога може да ги чака година.От всичките F-35 я се поинтересувай, колко % са в летателна годност!И що на цена на F-35 ни продават F-16 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 5 години
Издънка за Боинг. Направили са нововъведение, при което програмата автоматично "висва" носа на самолета за да набере скорост, когато е отчетено че е недостатъчна и самолета може да пропадне. Проблем възниква когато датчика за скоростта даде дефект. Тогава започва да зависва, без да има причина за това. При индонезийския Бойнг на полета преди крушението се е случило същото, но пилотите са се справили като са изключили автопилота. Написали са надлежно и доклад. Въпреки това самолетът е пуснат да лети. Следващия екипаж обаче не изключва автопилота даже и след 14, а според други 20 "гмуркания" на самолета. Резултата е фатален и жалко за жертвите. Според мен ще се окаже, че етиопския Боинг е паднал по същата причина. И сега съм убеден че има пилоти на 737 8 MAX, които не знаят как да се справят със ситуацията. Пълно безхаберие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Защо, ти по-добри самолети ли произвеждаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
national power
преди 5 години
Американските измам..ници и нек..адърници едно нещо не могат да произведат като хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lobos
преди 5 години
Мисля че EASA спира полетите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още