IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС спира временно санкциите срещу Беларус на 31 октомври?

Санкциите ще продължат да действат срещу четирима души: Виктор Шейман, Юрий Сиваков, Владимир Наумов и Дмитрий Павличенко, според дипломатически източници

21:35 | 22.10.15 г. 1
ЕС спира временно санкциите срещу Беларус на 31 октомври?

Решението за временно спиране на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Беларус, включително срещу президента на страната Александър Лукашенко, ще влезе в сила на 31 октомври. Това съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на дипломатически източници от Брюксел.

Ограничителните мерки срещу другите длъжностни лица от страната ще останат, допълва агенцията.

Припомняме, че след изборите в Беларус, които бяха спечелени отново от Лукашенко, но без ексцесии, ЕС реши да прекрати санкциите за период от 4 месеца, след като преди това източноевропейската република освободи някои от политическите затворници.

“Според плановете писмената процедура за приемането на това решение на ниво постоянни представители на държавите от ЕС в Брюксел ще се проведе на 29-ти октомври, след което то ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила от 31-ви октомври и ще бъде валидно до края на месец февруари”, посочват източниците на агенцията.

Санкциите ще продължат да действат срещу четирима души: Виктор Шейман, Юрий Сиваков, Владимир Наумов и Дмитрий Павличенко, допълват източниците на ТАСС.

Фундаменталното решение за готовността на ЕС да замрази временно санкциите срещу Беларус беше прието на срещата на министрите на външните работи в Люксембург на 12 октомври, но то все още не е официално формализирано.

В “черния списък” на ЕС попадат около 150 физически лица от Беларус, включително президента Александър Лукашенко, на когото е забранено да пътува в съюза. Замразени са и финансови активи на лицата и компаниите от “черния списък” в европейски банки.

Санкциите включват също оръжейно ембарго и забрана за доставки на Беларус на полицейско оборудване и технологии с двойна употреба.

Първият пакет от санкции на ЕС срещу Беларус беше въведен през 1997 г. във връзка с нарушения на човешките права и нарушения на изборите, припомня информационната агенция. В последствие различни санкционни мерки бяха предприемани и премахвани до 2004 г., когато беше утвърден точен списък с длъжностни лица, които попаднаха под ударите на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Е ба хти санкциите...като ръкавици са , кат не ти трябват смъкваш ги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още