IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС стартира разследване на мегасделката между Dow и DuPont

Комисията иска да се увери, че сливането няма да намали конкуренцията в областта на продуктите за защита на посевите и семената

12:31 | 12.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Антитръстовият орган на Европейския съюз (ЕС) стартира всеобхватно разследване на предложеното сливане между Dow Chemical и DuPont, което може да изиска от тях по-големи отстъпки, за да получат разрешение за сключването на гигантската им сделка, коментира The Wall Street Journal.

Европейската комисия заяви, че ще разследва дали сливането няма да намали конкуренцията в областта на продуктите за защита на посевите, семената и определени нефтопродукти. Предложената сделка, представена през декември, ще обедини двата гиганта, които заедно имат пазарна капитализация от около 122 млрд. долара, преди да се разделят в три отделни компании. Миналия месец Dow и DuPont в частна среща с евросъюза очертаха отстъпките, които ще направят, за да преодолеят антитръстовите опасения.

Всеобхватните антитръстови разследвания са популярни в Брюксел при разглеждането на големи сливания и не е задължително това да означава, че сделката ще бъде блокирана. Ако ЕС потвърди опасенията си, компаниите могат да продадат активи или да направят други корекции, които да успокоят регулаторите.

Разследването на ЕС по сделката Dow-DuPont идва, докато други топ доставчици на семена, хербициди и пестициди планират свои сливания, а антитръстовите представители в блока сигнализират, че ще следят внимателно консолидацията на сектора.

„Поминъкът на земеделците зависи от достъпа до семена и защитата на посевите на конкурентни цени. Трябва да се уверим, че предложеното сливане няма да доведе до по-високи цени или по-малко иновации за тези продукти“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Комисията заяви, че отстъпките, очертани от Dow и DuPont на 20 юли, са „недостатъчни, за да разсеят напълно сериозните съмнения“, че сливането е в съответствие с правилата на ЕС. Комисията каза още, че се тревожи от концентрацията на бизнесите с хербициди и пестициди.

В четвъртък компаниите заявиха, че очакват „цялостен преглед“ от регулаторите, но все пак смятат, че сделката ще приключи до края на тази година.

Очаква се финалното решение на ЕС да излезе до 20 декември. Предвид мащаба на двете компании комисията заяви, че „си сътрудничи тясно“ с антитръстовите власти в САЩ, Бразилия и Канада, които също трябва да одобрят сделката.

Акциите на Dow поскъпнаха с 19 цента до 53,64 долара за акция, а на DuPont – с 29 цента до 68,99 долара за акция при борсовата търговия в САЩ в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още