Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС създава регулаторна рамка за функционирането на платформите за краудфъндинг

Хармонизират се минималните изисквания за тези платформи при работа на техния вътрешен пазар и в други страни от ЕС

ЕС създава регулаторна рамка за функционирането на платформите за краудфъндинг

Снимка: Pixabay

Европейският съюз (ЕС) създава нова регулаторна рамка за функционирането на платформите за краудфъндинг, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

В съобщението се посочва, че рамката ще улесни платформите да предоставят услугите си в целия блок.

Хармонизират се минималните изисквания за тези платформи при работа на техния вътрешен пазар и в други страни от ЕС. Увеличава се и правната сигурност чрез хармонизиране на правилата за защита на инвеститорите, допълват от Съвета на ЕС.

Премахват се бариерите пред платформите, така че да работят трансгранично. Предвиждат се специфични правила за предприятията, които се възползват от краудфъндинг, в зависимост от това дали те предоставят финансиране под формата на заем или инвестиция (чрез акции и облигации, издадени от дружеството, което набира средства).

Въвеждат се и общ набор от пруденциални, информационни и прозрачни изисквания, за да се гарантира висока степен на защита на инвеститорите, и се определят общи правила за разрешение и надзор за националните компетентни органи.

„Разширяването на цифровите инструменти е двигател на финансовите иновации и разработването на нови, лесни алтернативи за стартиращи фирми, които търсят достъпни източници на финансиране. Като регулатори ние трябва да насърчаваме това разширяване, като същевременно гарантираме безопасна среда за потребителите и инвеститорите“, коментира Еуген Теодорович, министър на финансите на Румъния, която е ротационен председател на Съвета.

В съобщението се посочва, че краудфъндингът е нововъзникваща, алтернативна форма на финансиране, която свързва, обикновено чрез интернет, тези, които могат да инвестират пари, и тези, които се нуждаят от средства, за да финансират конкретен проект.

За новосъздадени предприятия и други малки и средни фирми банковото кредитиране често е скъпо или трудно достъпно поради липсата на кредитна история или липсата на материално обезпечение. Краудфандингът може да бъде полезен източник на заместващо финансиране, по-специално в ранните етапи на бизнеса, смятат от Съвета на ЕС.


 

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Европа краудфъндинг

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Шарл Мишел: Фондът за възстановяване на ЕС е стабилен