IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да преразгледа Европейската схема за търговия с вредни емисии

Проблемът е, че емисиите не са достатъчно скъпи, за да направят инвестирането в по-екологични изкопаеми горива по-привлекателно

13:33 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС трябва да преразгледа Европейската схема за търговия с вредни емисии

Европейската схема за търговия с емисии (ETS - emissions trading system) наложи цена за изпускането на парникови газове в атмосферата, но според данни на Ройтерс, откакто схемата бе въведена през 2005 година, тя не успя да предостави задоволителни стимули на индустрията и енергийните компании, за да преминат към по-екологични енергийни източници.

Анализът на Ройтерс показва, че по сегашните цени на енергията, един тон въглеродни емисии трябва да струва €40, за да стане природният газ по-предпочитан източник на енергия от въглищата. А действителната цена днес на тон от тези емисии е по-малко от €7, пише Euractiv.

„Ясно е, че неефективното ценообразуване при газа ограничава ползите от това гориво и подтиква компаниите в региони с високи цени на газа като Европа и Азия да продължават да използват въглища“, казват от Barclays Capital.

„Това предопределя изпускане на много повече вредни емисии. Според нашите изчисления отделянето на СО2 при  основното потребление на енергия ще нарасне с 2,9% годишно.“

Най-големият проблем на ETS е, че квотите за емисиите не са достатъчно скъпи, за да направят инвестирането в по-екологични изкопаеми горива по-привлекателно.

Друга също толкова голяма, макар и не толкова видима, грешка на схемата се явява зависимостта от твърде много пазарни фактори, които трябва да осигурят трайно запазване на високи цени на емисиите, които са нужни за стимулиране на дългосрочни инвестиции с цел съществена промяна в начина на генериране на електроенергия.

Един такъв фактор, над който ETS няма контрол, е валутният пазар. Европейските комунални компании продават електричеството си в местна валута, но купуват въглища в долари. Това означава, че измененията в курса на долара засягат покупателната им способност на пазара на въглища.

При сегашните пазарни цени на електроенергията и въглищата, и при текущия курс евро/долар, германските енергийни компании продават електроенергия с доставка през 2013 година при печалба от €11 за мегаватчас (МВтч).

Ако еврото се срине до историческото си дъно от $0,83, загубата на покупателна способност на пазара на въглища ще принуди германските производители да продават на загуба от €5 за МВтч. А ако европейската валута достигне изторическия си връх от малко под $1,60, печалбата на МВтч ще бъде около €20, показва изследването на Ройтерс.

Последиците от колебанията в цената на въглеродните емисии, при която за производство на енергия е по-изгодно използването на газ вместо въглища, са сериозни. 

Пределната цена от 30 евро на тон въглеродни емисии, често цитирана от анализатори като необходима, за да направи по-изгодно производството на енергия с газ, би била такава само при дългосрочен сценарий на изключително силно евро. Настоящото ниво от около 1,25 долара за евро изобщо не стимулира използването на по-екологичните изкопаеми горива.

След като Схемата за търговия с въглеродни емисии (ETS) на ЕС не успя да стимулира енергийните компании да използват по-екологични горива, правителствата ще трябва да преминат към по-прости мерки на субсидии и регулации

Преминаването от въглища към газ като източници за генериране на енергия би било най-ефективният начин за намаляване на емисиите в атмосферата тъй като тази алтернатива произвежда половината от количеството на въглищните емисии.

Проучване на Ройтерс показва, че еврото и паундът ще се задържат на сегашното си ниво спрямо долара, което предопределя избора на въглища вместо газ при производството на енергия в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още