Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС трябва да запази хладнокръвие - Русия скоро няма да има къде да складира газа

"Газпром" може да бъде принуден да затваря кладенци, които трудно ще върне в експлоатация отново заради старото оборудване, смята Сорос

ЕС трябва да запази хладнокръвие - Русия скоро няма да има къде да складира газа

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg 

Европейския съюз (ЕС) трябва да запази хладнокръвие - руските газохранилища са почти пълни и скоро Москва няма да им къде да складира добития природен газ, коментира милиардерът Джордж Сорос по време на дискусия в Световния икономически форум в Давос. Според него позицията на руския президент Владимир Путин на газовия "фронт" съвсем не е толкова силна, колкото изглежда, пише CNBC.

Милиардерът, роден в Унгария, предупреди в писмо, изпратено до италианския премиер Марио Драги, че Путин се опитва да изнудва ЕС, използвайки и спирайки газовите доставки. Агенцията припомня, че "Газпром" вече спря да продава газ за България, Полша и Финландия, които обаче са относително малки пазари. Доставките за страни като Германия и Италия обаче продължават.

Още по темата

Сорос коментира, че още от миналото лято Русия започна да оказва влияние върху пазарите в Европа, нагнетявайки рекордни количества газ в собствените си газохранилища и отказвайки да осигури допълнително от суровината за Европа. В този момент доставките от втечнен газ бяха насочени към Азия и цената на газа в Европа скочи няколко пъти.

Но тези действия не са толкова твърди, колкото се опитва да ги изкара руският президент, категоричен е Сорос. Защото почти пълните газохранилища в Русия и орязаните доставки за Европа означават, че "Газпром" ще трябва да спре добива в Сибир - застрашени са хиляди кладенци. Според милиардера веднъж затворени, което отнема известно време, добивът от тях трудно ще бъде възстановен, тъй като съоръженията да доста остарели. Санкциите на Запада пък блокират покупките на ново оборудване за енергийния сектор.

Разбира се, Европа трябва предварително да се подготви, преди да използва своя коз в този газов покер. Според енергийния експерт Леон Избики Русия започна зимния сезон с рекордните 72,6 млрд. куб. метра газ в своите газохранилища и има за цел да нагнети 72,7 млрд. куб. метра през това лято. В момента няма достоверни данни за състоянието на газохранилищата, но е много вероятно тази цел да бъде постигната още през летните месеци.

Русия няма особена гъвкавост да съхранява газа при това положение, а пък да намери нови пазари на изток няма нужната инфраструктура, смята експертът.

В същото време Европа активно търси алтернативи на руския газ и засега успява да привлече доставки на втечнен газ, така че и газохранилищата в общността се пълнят по-бързо от очакваното.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
2
 
8
 
11
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Фантазии били, а, само дето официално го обявиха opките - матурите отиват в август, щот хартия НЯМА. Иначе си измисляй оправдания, забавно е как се гърчиш като червей срещу фактите.
6
 
5
 
10
Императорът до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Това на 90% са си твои фантазии. Единственият проблем в производството са били избелващите препарати, които се произвеждат и в самата Русия, но просто голямата част са били насочвани за износ. Сега ще отиват за нуждите на руските производители. Проблемът е чисто логистически иначе Русия има капацитетът да опакова целият свят с хартия... и въобще като цяло, тя е сериозен износител на някои видове хартия, а други частично внася.
8
 
6
 
9
преди 1 месец
Газохранилищата в ЕС се пълнят, защото потреблението намаля и защото Газпром си спазва договорите. Изpoдът сорос, доказан враг на бялата раса, почна и от газови пазари да разбира. Руският газ може да бъде заменен само частично за сметка на много по-висока цена. За втечнен газ трябва много по-сериозна инфраструктура. Като цяло на газовия пазар има дефицит, а LNG е по-мобилен и ЕС ще трябва да се конкурира с азиатците, а те винаги плащат здраво. В резултат Газпром ще продава по-малко, но за повече пари и все тая. ЕС трябвало да покаже хладнокръвие... кръвта му съвсем ще се охлади, като остане на студено. Нз колко "хиляди кладенци" ще бъдат затворени, ама 23 от доитият газ се реализира на вътрешния пазар. А миналата година Газпром си изпълняваше договорите, както прави това и сега за всички, които си плащат. Зелков, от ЕС ходиха да се молят на Катар, ама се върнаха с празни ръце - катарците казаха, че няма как да доставят по-големи количества преди 25-а, а и тогава са готови само при дългосрочни договори и доста по-висока цена. Израелските залежи не са толкова значими и Израел си ги пази за себе си. Русия ако запечата "хиляди кладенци", толкова по-добре за нея, защото газовите находища имат едно лошо качество - изчерпват се. След 10 години да не се окаже, че и САЩ ще трябва да се молят за газ на Русия?
8
 
4
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те руснаците колкото им трябва ще си потребяват за тях. другите ще запечатат. Ако на европейците им притрябва газ и се стигне до разпечатване то руснаците може и да разпечатат, но може и да не разпечатат и разбира се ако европеиците си платят. Не са длъжни да се занимават с несигурни клиенти....
4
 
8
 
7
преди 1 месец
Ауу, май положението и тук става като ситуацията с матурите в пPocия - отложени с месеци, щот няма хартия... пхахахахааа! Смехдержава!

Още от Европа
Кадър на деня за 5 юли