Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС търси хъбове за производството на чист водород

След като бъдат намерени икономически изгодните места за производство, ще бъде изградена мрежа за доставки на водорода

ЕС търси хъбове за производството на чист водород

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert, Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) инвестира в чистия водород и търси "долини и острови", където производството му ще бъде икономически най-изгодно, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в обръщение към Водорния съвет (Hydrogen Council), инициатива на ръководителите на водещи енергийни компании с визия за развитие на водородната икономика.

След като бъдат определени местата за производство, ще бъдат изградени и мрежи за неговия пренос до местата, където е нужен. Целта е създаване на европейски пазар на водород.

Още по темата

"Ще поискаме от членовете на ЕС да определят най-подходящите места за това. Места, където чистият водород ще създаде ръст и работни честа, съобразявайки се с околната среда", каза фон дер Лайен в изявлението, излъчено във видеосистемата на ЕК.

През лятото на 2020 година ЕК представи своя стратегия за използването на водорода. В нея беше отчетено, че в момента разпространението на водорода като енергиен източник е слабо, а и той се произвежда основно от изкопаеми горива, което не го прави чиста алтернатива.

Целта на Брюксел е именно декарбонизацията на производството на водород, което става възможно благодарение на развитието на зелените централи. Така ще бъде подпомогната енергийната трансформация, особено що се отнася до отраслите с висока интензивност на емисиите, които разчитат на изкопаемите горива.

В днешното си обръщение Урсула фон дер Лайен обеща още, че ще има промяна на правилата, облекчаващи навлизането на водорода в индустрията. "Европейските енергийни регулации са писани във времена, когато водородът беше малка част от картината", каза тя.

Стратегията на Брюксел предвижда привличането на частния бизнес в усилията за разпространението на водорода, отчете още председателят на Комисията. Това е от ключово значение за изпълнението на заложените цели, включително и за постигането на нулев въглероден отпечатък на европейската икономика до 2050 година.

"4 млрд. тона въглероден диоксид ни делят от нашата цел. Всяка година в ЕС все още се емитират 4 млрд. тона въглероден диоксид", отчете Урсула фон дер Лайен.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
Pyramid до: Asdf1234
преди 1 месец
Енергия за целта откъде?
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма защо да го търси. Черноморските страни са бъдещите хъбове за производство на водород. На дъното на Черно море е богатствотото от сероводород. Просто, трябва да се изпомпва от дъното вода богата на сероводород и да се прекарва през електролизатори. Защо не го правим ???

Още от Европа
ЕЦБ се изправя пред главоболия заради ръста на доходността по облигациите