Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС уточни техническите параметри на дигиталните зелени сертификати

Очакванията са документите, които удостоверяват поставена ваксина, прекаран вирус или негативен тест за COVID, да са готови до юни

ЕС уточни техническите параметри на дигиталните зелени сертификати

Здравният министър Костадин Ангелов показва своя сертификат за ваксиниране, издаден от българските власти. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Страните от ЕС се разбраха за техническите параметри на дигиталните зелени сертификати, които трябва да бъдат подготвени до юни, съобщиха от Европейската комисия. Документът ще има три варианта и ще показва дали притежателят му е ваксиниран срещу коронавируса, прекарал е инфекцията или има отрицателен тест.

В момента почти всички страни от ЕС изискват отрицателен тест (PCR или антигенен), за да допуснат пътуващи на своята територия.

Зелените сертификати ще имат обща структура на данните и механизъм за кодиране, включително QR код. Целта е да бъде гарантирано, че тези сертификати, дигитални или на хартия, ще могат да бъдат верифицирани навсякъде в ЕС.

Още по темата

Приетите насоки включват и гаранции за автентичността на сертификатите, но в тях няма да се включват лични данни, които не са необходими за проверката на документа.

Уточнен е още и софтуерът за издаване на дигиталния зелен сертификат, както и предложение за приложение, чрез което европейците да съхраняват този документ. Програмата ще бъде с отворен код и ще бъде на разположение на страните от общността до средата на май, посочват от Брюксел.

Следващата стъпка е изготвянето на терминали и четци за тези зелени сертификати. Плановете са системата да се тества през май, а месец по-късно в нея да бъдат свързани всички страни. От ЕК отбелязват, че голям брой държави в общността са заявили интерес за участие в пилотния проект, а от Брюксел имат готовност за подкрепа - финансова и техническа за изграждане на терминалите.

ЕК представи идеята за зелен сертификат на 17 март, като целта е облекчение на пътуването в рамките на общността. На 14 април Съветът даде мандат за преговори с Европейския парламент по издаването на документа, като очакванията са той да бъде готов преди началото на летния сезон. Очаква се темата да бъде дискутирана от европейските депутати в следващата сесия на парламента.

"Готови сме да предложим подкрепа на страните за изграждането на техническата инфраструктура за издаването на сертификатите възможно най-скоро", коментира комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Брьотон при представянето на насоките за издаването на документа.

Той уточни, че техническите параметри са били изготвени от експерти от страните членки и те показват, че общността е готова за бързото внедряване на сертификатите.

Комисарят по въпросите на здравето Стела Кириакиду отчете, че ваксинационната кампания се ускорява в рамките на ЕС и сертификатите ще помогнат за безопасното възстановяване на пътуванията, а комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс пък коментира, че чрез тях пътуването ще става с минимални ограничения.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
4
 
14
преди 2 седмици
Не, че нащо ама... Първо, "най-целевата" група за ваксини бяха най-възрастните. Ваксинирана и се ваксинира популацията 70+. Да приемем, че не малка част от тях са на "Ви" с дигиталните джаджи. Ако пътуват и Еееевентуално, вупросния сертификат стане задалжителен, как ли ще се справят с клавиатурните си телефони. Второ, СЗО излезе с категорична резолюция - против. Трето, все още никой не "гарантира" по някакъв начин продължителността на имунитета, нито от ваксина, нито от прекарана вече зараза. Четвърто, ще са валидни и т.нар. PCR, каквото и да значат и отчитайки проба, от дълбокото, та чак до мозъка(секретите и всичката твар в онова дълбоко, се намират и доооста по-на плитко), което значи...като до сега. За чии му е на някой? Пето, ваксинираните ще могат да се заразяват и разболяват, да ще го "карат" по-леко, но и ще заразяват, т.е. опасни са. А иначе, ако приемем, че всички се ваксинираме, ще изпаднем в едно постоянно "леко" болестно състояние. Докато не се пръкне нов щам де. Т.е. завинаги с маски. Завинаги под угроза от нови "пикове". И завинаги ежегодна ваксинация. Факт е, че хора се заразяват, някои умират. Лично познавам или съм познавАЛ такива. Не се коментира проблема от специалисти, а от статистици и управленци. Не излиза никой да каже, кой, как, къде и защо изчопли гадта от гАзА на Диаболо. И вече две години няма разписана методика за лечение(всъщност възстановяване, защото вирус не се "лекува") или пък антидот, защо не?! Та толкова е гъста мъглата, че става верно за чесане на езици и нищо повече.
7
 
1
 
13
khao до: neon7
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
аууу колко си, тъъъп! :)
4
 
4
 
12
neon7 до: khao
преди 2 седмици
Аууу колко си "учтив" !
6
 
3
 
11
khao до: neon7
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
И аз не давам съвети тъъъп, просто го написах така щото съм учтив... но очевидно нямаше сми! беше заповед
6
 
3
 
10
khao до: zelka007
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
всъщност не е... доста е тъъъп, като оня юли-мияча ...
Тръгнали да манипулират и нямат акъл за 5ст. и незнаят как да го направят...

Още от Европа
ЕК одобри закупуването на 1,8 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer