Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС увеличава въглеродните емисии, но засега под нивата отпреди пандемията

През второто тримесечие на 2020 г. емисиите парникови газове в ЕС са на най-ниското ниво от десетилетия

ЕС увеличава въглеродните емисии, но засега под нивата отпреди пандемията

Снимка: Bloomberg LP

През второто тримесечие на 2021 година парниковите емисии на Европейския съюз се увеличават с 18% на годишна база до 867 млн. тона, но нивото е по-ниско от всяко тримесечие на предпандемичната 2019 година, показват последните данни на Евростат.

Според анализите в последните месеци има трайна тенденция към намаляване на емисиите в общността, а ръстът през второто тримечесие се дължи основно на съживяването на европейската икономика и блокадите през първите месеци на 2020 година.

Според Протокола от Киото под парникови газове се разбират емисиите въглероден диоксид, метан, азотен оксид и други газове, които причиняват парников ефект, изчислявани с обща единица - СО2 еквивалент.

Източник: Евростат

Именно през второто тримесечие на 2020 година са най-ниските емисии парникови газове от ЕС в последните десетилетия. По данни на ЕК през миналата година емисиите са били с 31% по-ниски спрямо 1990 година. За същия период европейският брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 50%, което означава, че намаляването на емисиите не е за сметка на икономическата активност.

За първи път Евростат дава тримесечни данни за емисиите в страните от ЕС. Данните са групирани по източник на емисиите и от тях е видно, че през второто тримесечие на 2021 г. индустрията и строителството заедно емитират около 34% от вредните за атмосферата парникови газове. При производството и доставката на електроенергия се изхвърлят 19% от емисиите, а при селското стопанство - 14%.

Домакинствата в ЕС са емитирали 101 млн. тона въглероден диоксид за транспорт и още 52 млн. тона при отопление на домовете и други нужди през същото тримесечие, показват още данните на Евростат.

През второто тримесечие на 2021 година емисиите за отопление от домовете в ЕС на годишна база се увеличават с 42%, а за транспорта - с 25%. Реално във всеки един икономически сектор има ръст на емисиите на годишна база, като за индустрията и строителството е в рамките на 22%, а за производството и доставката на електроенергията - на 17%.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия иска да привлича 400 хил. квалифицирани работници от чужбина ежегодно