IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Великобритания трябва да спазва споразумението за Brexit

То е предпоставка за бъдещо партньорство, предупреди Урсула фон дер Лайен

14:59 | 07.09.20 г.
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.&nbsp;<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Борис Джонсън да не разваля споразумението за развод, който той подписа само преди една година, като заяви, че задействането му ще бъде от съществено значение, ако двете страни искат да постигнат търговско споразумение, предава Bloomberg.

Тя каза това, след като британският премиер засили заплахите си да напусне блока без подобно споразумение. Джонсън ще уведоми ЕС в понеделник, че иска да се оттегли вместо да прави компромис с основните според него принципи на Brexit и определя 15 октомври като краен срок за постигане на споразумение.

Но с ход, който може да отвори отново един от най-горещите спорове в Brexit, британското правителство се готви да публикува и нов закон тази седмица, който цели да размие правната сила на споразумението за напускане на ЕС, ако висящите въпроси по щекотливата тема за Северна Ирландия не могат да бъдат разрешени.

Законопроектът за вътрешния пазар, който се очаква да бъде публикуван в сряда, цели да намали силата на споразумението за оттегляне по въпроси от държавната помощ до митниците в Северна Ирландия, съобщи запознат с британския план източник.

Фон дер Лайен написа в Twitter, че споразумението за напускане е „задължение по международното право и предварително условие за бъдещо партньорство“. Тя допълни, че протоколът за Северна Ирландия „е от съществено значение за запазването на мира и стабилността на острова и за целостта на единния пазар“.

Макар че британски официални представители твърдят, че законопроектът е само краен вариант, ако преговорите се провалят, има риск той да отрови още повече преговорите с ЕС за бъдещо търговско споразумение, казва запознат източник, пожелал да остане анонимен.

Великобритания трябва да напусне единния европейски пазар и митническия съюз, когато изтече преходното споразумение след Brexit в края на декември. Ако не бъде постигнато ново споразумение, Великобритания и ЕС ще бъдат изправени пред скъпи нови квоти и мита върху търговията със стоки, както и хаос на границата, ако бъдат въведени митнически проверки.

Без напредък

Европейски дипломат, пожелал да остане анонимен, казва, че неофициалните консултации преди преговорите тази седмица не са донесли промяна в позициите. Джонсън ще заяви, че в отсъствието на споразумение Великобритания ще бъде „готова да намери разумни добавки по практични проблеми“, включително авиацията, превозите и сътрудничеството в научната област.

Двете страни са в безизходица от месеци във връзка с държавната помощ и риболова. ЕС иска да запази достъпа на риболовните си кораби в британски води такъв, какъвто е в момента, за да запази работните места и крайбрежните общности, докато Великобритания настоява за намаляване на достъпа на корабите на ЕС и той да зависи от редовни преговори.

Преговарящите трябва да проведат 8-часови разговори и по двете теми тази седмица, сочи публикуваният миналия петък дневен ред.

В Брюксел обаче са песимисти за възможен пробив и засега Brexit не е включен в дневния ред на срещата на върха на 24 септември.

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви пред радио France Inter в понеделник, че остава притеснен за преговорите, „защото британците искат най-доброто от двата свята“. Той отказа коментар за законопроекта на Великобритания и повтори, че постигането на споразумение за риболова е изискване за по-широко споразумение, като го нарече „въпрос на добра воля“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още