Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС въвежда общи критерии за сертифициране по киберсигурност

Ще се повиши доверието на потребителите към всеки нов продукт или услуга със сертификат, посочи адвокатът Мартин Захариев от Фондация "Право и Интернет"

гледано: 2268   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

С приемането на Акта за киберсигурност, който е ключов инструмент в тази област, Европейският съюз и страните членки ще могат да засилят мерките си за киберсигурността. Той предвижда агенцията за киберсигурност на ЕС ENISA от временен мандат (предвиден до 2020 г.) да получи постоянен и да подкрепи страните в борбата им за киберсигурност. Важно за бизнеса като цяло, е въвеждането на схеми за сертифициране на европейско равнище по отношение на киберсигурността, посочи Мартин Захариев, адвокат от Фондация "Право и Интернет", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите му тези схеми ще позволят на всеки нов продукт или услуга да бъдат сертифицирани от гледна точка на киберсигурността, като това ще важи на територията на целия ЕС. “Това се очаква  да повиши доверието на потребителите, защото ние всеки ден ползваме устройства и обменяме информация, а това трябва да става по един защитен начин", смята експертът и даде пример за това как сертифицирането ще помогне на бизнеса.

"Ако сега бизнесът иска да постигне такъв продукт и да го продава на различни пазари, в момента действат различни национални схеми за сертификация. Да постигнете сертификация в Германия, Франция или Великобритания е страшно скъпо, докато сега се очаква това да се случва по икономичен начин с общоевропейска валидност", посочи адвокатът.

Според него така ще се постигне по-ефективен и работещ цифров пазар и икономика, защото „това, което е липсвало на Европа, е подробна и изчерпателна уредба, която да състави обща рамка за изграждане на киберсигурност”.

По проблемите на безопасната среда в интернет обучението трябва да стартира още в ранна детска възраст, смята Мартин Захариев.

Каква част от европейските граждани имат основни цифрови умения, сред които и киберхигиена? Какви мерки трябва да гласуват в Европарламента, които да се справят с чуждестранните разпространители на дезинформация преди европейските избори? Защо Китай остава надежден партньор?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Хамънд ще подаде оставка, ако Борис Джонсън стане премиер