IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС възобнови преговорите за присъединяване на Турция

Турция отново отвори преговорите по икономическото и паричното си законодателство

22:40 | 14.12.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителствата на Европейския съюз (ЕС) оставиха настрана критиките си към Турция по отношение на гражданските свободи в страната и подновиха кандидатурата ѝ за членство след две години затишие в опит да спечели турската помощ за спиране на потока от бежанци от Близкия изток, съобщава Bloomberg.

В понеделник Турция отново отвори преговорите по икономическото и паричното си законодателство с ЕС, стъпка, която трябва да проправи пътя ѝ към приемане на еврото, ако и когато се присъедини към 28-странния блок.

Този ден все още е далеч в бъдещото. Турция е постигнала съвсем малко от законодателния контролен списък на ЕС от началото на процеса за присъединяване преди десетилетие. С този темп от чисто математическа гледна точка страната ще успее да се присъедини след 350 години. Турски високопоставени представители обаче казват, че е време ЕС да се отнесе по-сериозно към отварянето на вратите си за Турция.

„Процесът все още е жив и здрав“, каза турският заместник-министър председател Мехмет Шимшек за репортери. „Отдадени сме да направим каквото е необходимо, за да станем пълноправни членове на ЕС“.

Правителствата на ЕС възобновиха разговорите за присъединяване, застинали от ноември 2013 г. насам, като част от пакет икономически и политически стимули, с които да насърчат турския президент Реджеп Тайиб Ердоган да приютява бежанци в Турция вместо да ги насочва към Западна Европа.

Германия, един от водещите скептици по присъединяване на Турция към ЕС, наложи най-голям натиск за пакета, който включва финансова помощ за 3 млрд. евро и обещание за безвизово пътуване за турците.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че възприемането на Турция няма да заглуши критиките на ЕС към начина, по който Ердоган се отнася с политическите си опоненти. Подчертавайки въпросите на ЕС спрямо независимостта на съдиите и медиите, той каза, че Турция трябва да се справи с „редица сериозни недостатъци“, за да ускори усилията си за присъединяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
stefan333
преди 8 години
Време е да напускаме ЕС . България неиска отново Османска империя и робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
аз не мога да си обясня тоя Европедерастически съюз толкова ли няма армия да ги пусне и да ги изкриви тея "бежанци" а то някви фесове им заявяват директно "...или ше прайте тва и тва или ви пускаме 2 млн. *** ....." ?!? WTF ?? Пускаш военните на *** една гръдна жаба и ретур какво толко има да размишляват ?!? Ей по този случай тоя Тръмп ми стана идол, всякакви фесове и *** - черта нямат право да влизат и точка ! Много би ми било интересно ако Комшиите им го заявят така на Сашови "или ни давате некой лев или 2 млн. бежанци" и точно след 15 мин. ше има взривове от разни атентати по цялата чалмосана страна плюс флота им цъфнал там и Ердогана е "диктатор" и ше им вкарат малко от тяхната "демокрация"..... тва биха напрайли Сашш, а наще са *** г.ейовете ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Не баш, ама и това е в пакета...Истината е, че Турция отвори флъдгейта на имигрантския поток в началото на пролетта и ясно показа, че ако иска ще пусне безконтролно и останалите 2 милиона *** на нейна теротория...Чисто извиване на ръце. Но процесът вече е неуправляем. Европа си направи чисто харакири от слугинаж към САЩ. Надеждата е в малкото останали острови на разум като Унгария...Докато не се махнат враговете на бялата цивилизация като Меркел, Оланд, Саркози и останалите либерасти, всичко ще продължава да отива по дяволите по-бързо , отколкото си представяме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Поредната стратегическа грешка на заблудените политически овце в ЕК/ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Политическите кукли в Европа играят по американска свирня , тъй че ако Ердогана и Обамата са направили пазарлъка , *** the EU !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
comet
преди 8 години
Целият свят съзнава че днешната Турция и джихадистката емиграцията (от Африна и Азия) са цивилизационно несъвместими със стара Европа. Отделно, в днешно време най-проспериращ държавен тероризъм има в САЩ, а Ислямската държава и Ердоганова Турция си делят второто място. Най-мъдрото е да сме тактично, дипломатично и морално неутрални (без инициативи и изявления от типа на наш плю.нко).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още