IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започна тромавия процес по ратификация на търговската сделка с Великобритания

ЕП ще гласува споразумението в 2021 г., но въпреки това документът ще влезе в сила на 1 януари

11:54 | 27.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Държавите от Европейския съюз (ЕС) започнаха процедурата по ратификация на споразумението за свободна търговия след Brexit. Брюксел публикува пълния текст на договора, а постоянните представители на страните от блока започнаха процеса на оценка и одобряване на условията на сделката, пише FT.

Търговската сделка, която бе обявена от британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в четвъртък, ще влезе във временна сила на 1 януари и ще бъде най-голямата двустранна търговска сделка, която покрива търговия на стойност около 660 млрд. паунда.

Сделката, последвала девет месеца напрегнати преговори, ще гарантира безмитна търговия с повечето стоки и ще създаде платформа за бъдещо сътрудничество по различни въпроси, като борбата с престъпността, енергията и споделянето на данни.

Въпреки това се появяват опасения около подкрепата за бизнеса в Обединеното кралство, който ще трябва да премине към новия търговски режим от следващата седмица.

Документът от 1246 страници, който е разделен на 7 части, е описан от главния преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост като „начало на момент на национално обновяване“, което позволява на Обединеното кралство да установява закони според собствените си условия. „Това е едно от най-големите и най-широки споразумения някога“, добавя Фрост.

В спорната област рибарство Великобритания ще се отклони от Общата политика на ЕС в областта на рибарството и ще установи нова идентичност като „суверенна независима крайбрежна държава“, според подробности, публикувани в отделно резюме на сделката. Споразумението установява пет и половина години преходен период, при който достъпът на ЕС до водите на Обединеното кралство ще намалее с 25 процента. След това двете страни ще провеждат ежегодни преговори за квоти.

Националната федерация на риболовната организация казва, че секторът е „пожертван за други национални цели“ и допълни, че сделката се счита за „поражение“ за индустрията.

В отговор на критиките старши член на преговорния екип на Обединеното кралство казва, че решаващото за политиката в областта на рибарството е, че въпреки че има преход, в края на прехода ще се постигне пълен контрол над британските води.

На Коледа посланиците на ЕС от 27-те държави членки бяха информирани за споразумението от главния преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние. Те вече са започнали процеса на даване на съгласието си за сделката. Европейският парламент трябва да гласува за ратифициране на сделката през 2021 г.

Британският министър Майкъл Гоув писа в Times в събота, че Великобритания и ЕС могат да развият "специални отношения" след 1 януари и очерта това, което той твърди, че са дългосрочните ползи от сделката. Той обаче признава в публикацията, че в краткосрочен план компаниите и физическите лица ще трябва да се „адаптират към новите митнически процеси и гранични процедури“.

Сам Лоу, старши научен сътрудник в мозъчния тръст към Центъра за европейска реформа, предупреждава, че през новата година бизнесът може да се изправи пред „тежък период на пренастройка“. „Бизнесът със сигурност ще приветства сделката, но и ще страда от липсата на допълнителен период за изпълнение, за да се подготви за промяната“, посочва той-

Сделката осигурява максимален шестмесечен гратисен период за продължаване на обмена данни а компании от Обединеното кралство и ЕС. Споразумението дава време на ЕС да предостави на Обединеното кралство решение за „адекватност“, което признава британските стандарти за защита на данните като достатъчно стабилни, за да позволи на личната информация на гражданите на ЕС да се разпространява свободно до Острова.

Въпреки че се очаква сделката да мине в британския парламент, Борис Джонсън ще се опита отсега да смаже всеки потенциален бунт. Съобщава се, че министър-председателят е призовал консервативните депутати в поредица от съобщения в WhatsApp да подкрепят споразумението, като е заявил, че сделката ще задоволи очакванията дори на привържениците на твърд Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още