Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС започва правна процедура срещу Лондон заради Северна Ирландия

Може да се стигне до налагането на мита или глоби, но и в двата случая конкретно решение може да отнеме поне година

ЕС започва правна процедура срещу Лондон заради Северна Ирландия

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз започна правна процедура срещу Великобритания заради Северна Ирландия  – значително ескалиране на напрежението между двете държави само три месеца след като излизането на кралството от ЕС беше формално завършено.

Мярката става факт, след като Великобритания едностранно реши да забави влизането в сила на ключова част от сделката с Брюксел, свързана със Северна Ирландия, съобщава Bloomberg.  Действията на ЕС могат да доведат до налагането на финансови санкции или търговски мита за Великобритания.

Спорът по всяка вероятност ще влоши и без това обтегнатите отношения между Лондон и Брюксел, които доведоха до спор за износа на ваксини срещу коронавирус и отказът на Великобритания да предостави пълни права на посланика на блока в страната.

„Последните мерки отново поставят Великобритания на пътя на умишленото нарушаване на своите задължения по международните закони и задълженията на добрата воля“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович в писмо властите в Лондон.

Още по темата

Представител на ЕС коментира пред репортери в Брюксел в понеделник, че блокът разглежда последните действия на Великобритания като голям проблем и изрази съмнение за ангажимента на правителството към частта за Северна Ирландия в споразумението за Brexit. Той заяви, че се надява правителството в Лондон да седне на масата за преговори с ЕК и да бъде намерено съвместно решение на въпроса.

Комисията все още обмисля дали да даде на британските финансови фирми по-голям достъп до блока в рамките на т. нар. приравняване на законодателството. Въпреки че няма официална връзка между това решение и правните действия в понеделник, то може да има общ отговор, заяви още представителят на блока, пожелал анонимност.

В рамките на споразумението за Brexit на практика Северна Ирландия остава в митническия съюз на ЕС и единния пазар. Това премахва необходимостта от въвеждането на граничен контрол на самия ирландски остров, но такъв все пак има за продукти, идващи в британската провинция от останалата част на Великобритания, което води до забавяния и прекъсвания на доставките.

Премиерът Борис Джонсън се намира под нарастващ натиск както от страната на своята партия, така и от юнионистите в Северна Ирландия, за да предоговори условията на сделката за Brexit.

Миналия месец Великобритания обяви, че временно отлага влизането в сила на 1 април на правилата, които ще изискват компании, изпращащи храни между Великобритания и Северна Ирландия, да представят допълнителна документация. Според Брюксел обаче подобни едностранни решения нарушават условията на двустранната сделка.

От писмото на Шефчович става ясно, че ЕК е започнала процедура за нарушение в рамките на европейското законодателство. Това означава, че комисията може да поиска решение на по въпроса на Европейския съд, който на свой ред да наложи парични санкции.

ЕК също така предприема мерки и в рамките на механизма за решаване на спорове, който е част от договора. Според него може да бъде създаден арбитражен панел и ако Великобритания загуби, да бъдат отменени части от сделката с ЕС или да бъдат наложени мита.

И двете опции е възможно да отнемат повече от година, за да се стигне до конкретно решение.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Близкият до Путин украински опозиционер Виктор Медведчук е бил арестуван