IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалиращият търговски спор покоси и европейските борсови индекси

Новите американски мита сега биха могли да предизвикат устойчив обрат на вече надценения фондов пазар, твърди анализатор

19:38 | 06.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ескалиращият отново търговски спор между САЩ и Китай потопи в понеделник европейските фондови пазари.

Единият индекс за еврозоната EuroStoxx успя да намали първоначалния си срив с повече от 2%, но все пак затвори с понижение от 1,13% до ниво от 3462,95 пункта. За Cac 40 в Париж спадът е от 1,18% до 5483,52 пункта. В Лондон фондовата борса не работеше заради официален празник. Водещият германски бенчмарк Dax загуби 1,01 на сто до 12 286,88 пункта, като успя да компенсира по-големите начални спадове.  

Като цяло инвеститорите реагираха в понеделник разтревожени, че американският президент Доналд Тръмп очевидно губи търпение в тарифния спор с Китай заради колебливите разговори. В неделя той заплаши да повиши вече съществуващите специални мита върху стоки на стойност 200 милиарда долара от петък от 10 до 25 на сто заради недостатъчен напредък в преговорите.

„Новите американски мита сега биха могли да предизвикат устойчив обрат на вече надценения фондов пазар", опасява се портфолио мениджърът Томас Алтман от QC Partners. Други брокери предупредиха обаче да не се надценява ценовия срив, предава dpa-AFX. След рязкото покачване през тази година един корективен спад е даже закъснял, поясняват те.

"Автомобилният сектор е най-силно изложен на влиянията. Акциите на Faurecia и Valeo поевтиняват най-силно. Акциите на производителите на чипове също поевтиняват, включително и на AMS. Отражение усещат производителите на стомана и на луксозни стоки – конкретно Arcelor, LCMH и Kering, заяви в коментара си за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Себастиан Салек oт Bloomberg Лондон.

По отношение на отделните сектори и 19-те европейски подиндекса отчитат загуби. Докато хранително-вкусовата промишленост, която се смята за дефензивна, достигна най-доброто представяне с отстъпление от 0,01%, автомобилният сектор се понижи най-много - с над 2%. Френските доставчици Valeo и Faurecia претърпяха най-големите загуби тук със спадове от до 5%. Други сектори, силно зависими от азиатския пазар, като химикалите, технологиите или дори секторът на луксозните стоки, бяха сред големите губещи. 

Възобновеното влошаване на конфликта натежа над акциите на автомобилния сектор. Спадът на цените варира от 1,7% при Volkswagen до 2,5% за Continental. Анализаторът Алек Филипс от Bank Goldman Sachs отбеляза "все по-негативно развитие на наказателните мита".

BASF и STMicroelectronics загубиха около 5% от стойността си. В сектора на луксозните стоки LVMH и Kering бяха далеч назад в EuroStoxx, с понижения съответно от 3 и 2,5%. Очаквано сред губещите се наредиха акциите на Total, които се обезцениха с 2,4%. Това не бе изненада, след като петролната компания сключи споразумение с американската Occidental да поеме операциите ѝ в Гана, Мозамбик, Алжир и Южна Африка, ако Occidental спечели битката за поглъщането за петролния производител Anadarko.

Акциите на ArcelorMittal също се понижиха силно – с 2,4% в Париж - и пострадаха от изявления за планирани съкращения на производството. Те бяха оправдани от стоманодобивната компания с отслабващото търсене.

Иначе в понеделник имаше много малко новини. От вторник европейските корпорации отново ще започнат да представят своите финансови доклади. А фактът, че акциите на UBS в Цюрих и този на ABB поевтиняха, се дължеше главно на разпределението на дивидентите през този ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още