IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESM се подготвя за мерките за облекчаването на гръцкия дълг

Гърция успя да убеди своите кредитори, че коледните бонуси за пенсионерите са еднократно действие, финансирано от преизпълнение на приходите

08:38 | 11.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) се подготвя за облекчаването на гръцкия дълг, което беше одобрено на заседание на Еврогрупата в началото на декември, съобщава "Катимерини".

ESM ще емитира дългосрочни облигации, за да набере необходимите средства, с които да финансира мерките. Плановете са да бъдат предложени книжа на стойност 57 млрд. евро, допълва британското издание Express.

Това е позитивен сигнал за Атина. Гръцкото правителство си спечели критиките на кредиторите с решението си да раздаде коледни бонуси за уязвимите пенсионери в страната. Това спря изпълнението на мерките за облекчаването на дълга.

Финансовият министър на страната Евклид Цакалотос и премиерът Алексис Ципрас обаче успяха да убедят институциите, че става въпрос за еднократна мярка, а средствата за реализацията ѝ идват от преизпълнението на бюджетните приходи.

Международният валутен фонд (МВФ), който още се колебае за своето участие в последната спасителна програма за Гърция, коментира, че очакванията на европейските кредитори към гръцкото правителство са прекалени. На Атина ще са й нужни "херкулесовски усилия", за да изпълни заложените бюджетни цели.

Гърция пък смята, че МВФ няма място в спасителната програма, макар че институцията подкрепа облекчаване на мерките за страната. Причината е, че фондът все още смята, че разходите за пенсии в страната са по-големи, а правителството не прави достатъчно да събере дължимите от гърците данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още