IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония във фокуса на Вашингтон

Талин привлича вниманието на висшите американски чиновници заради стабилните разходи за отбрана и силната икономика

09:58 | 30.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Естония, малката държава край Балтийско море, съсед на Русия, не е предпочитаната дестинация за американските туристи в Европа. За сметка на това страната влезе във фокуса на висшите чиновници на САЩ в последните месеци, пише в свой коментар Politico.

В неделя в страната ще бъде вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, а само няколко месеца по-рано официални визити проведоха сенатора Джон Маккейн, както и висши представители на САЩ в НАТО и още много други.

Защо Естония с население от едва 1,3 млн. души привлича вниманието на САЩ. Бързият отговор е президентът на Русия Владимир Путин, пише Politico.

Изданието припомня, че страната е била окупирана от съветските войски през Втората световна война и остава част от СССР в продължение на 70 години. В страната живеят към 300 хил. етнически руснаци, за които анализатори се опасяват, че Путин може да подтикне към действия или да предприеме тяхната защита.

Естония е харесвана от Вашингтон заради силната про-американска позиция, стабилните разходи за отбрана - страната е една от петте, която изпълнява изискването за отделянето на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана, и добре развитата икономика, пише още Politico. В допълнение за много естонци единствената причина, поради която Русия се въздържа от действия спрямо страната им, е чл. 5 от договора на НАТО.

Страната вече се превърна в символ на Алианса и затова и влиза във фокуса на САЩ, а това носи комфорт не само за Талин, но и за съседните държави, които също имат притеснения от Москва.

Проучване показва, че руските войски могат да нахлуят в Естония в рамките на 30-60 часа. Руски военни учения от миналата есен пък карат мнозина да се опасяват, че това е "суха тренировка" за възможна инвазия в Прибалтика.

Всъщност и трите прибалтийски републики - Естония, Литва и Латвия, укрепват връзките си с Вашингтон през последните години. В отговор Русия подсилва военната си мощ по границите си с тези три държави. Те също приемат множество военни от НАТО в близост до границите си с Русия.

Москва отхвърля обвиненията за подготовка за инвазия и от своя страна определя увеличението на броя на военните в региона като "опасна провокация".

Подобни опасения всъщност са във фокуса на посещението на Пенс, коментират източници на Politico в американската администрация. Планирани са срещи с премиера на страната Юри Ратас и ще има обръщение в седалището на естонските военни сили, допълва още изданието.

Естония също се възползва от интереса на САЩ - министърът на отбраната на страната посети Вашингтон през юни, а външният министър се срещна на четири очи с държавния секретар Рекс Тилърсън през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още