IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето как ЕС регистрира 60 млрд. евро търговски излишък със... себе си

Според анализатори това се дължи не неправилно отчитане на трансакциите

18:40 | 09.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) регистрира растящ търговски излишък със себе си, едно статистическо разминаване, което може да се дължи на измами с данък добавена стойност (ДДС) за над 60 млрд. евро годишно, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване на водещ германски институт. 

Износът за страни членки на ЕС е освободен от ДДС. Ако обаче дружествата неправилно са декларирали трансакциите, които в действителност са вътрешни, тези операции не се записват като внос от страна-партньор и остават необлагаеми, според проучването на Габриел Фелбермайер от института IfW и Мартин Брамл от Ifo.

Търговският баланс на ЕС със себе си по принцип трябва да е равен на нула, ако всички трансакции са правилно отчетени, посочват те.

„Много е вероятно данъчните измами да са основна причина за търговския излишък в рамките на ЕС и да струват милиарди евро на данъкоплатците всяка година“, споделят още изследователите.

търговски търговски

Според тях блокът регистрира търговски излишък със себе си от 1993 г. насам, като размерът му се увеличава, откакто ЕС се разшири през 2004 г. Разминаването възлиза на 307 млрд. евро през 2018 г., което струва на страните от ЕС 64 млрд. евро загубен данък върху продажбите.

Проучването идентифицира големи разлики в страни с мащабни отрасли на финансови услуги като Великобритания, Ирландия, Люксембург, Холандия и Кипър, което предполага, че секторът е предразположен към статистически пропуски.

Разминаванията също така са по-силно изразени между съседни страни и страни членки с различен по размер ДДС.

Общата система за ДДС на ЕС събира повече от 1 трлн. евро годишно, което отговаря на 7% от общия брутен вътрешен продукт на блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
хаха ... верно съм омотал порядъка ... :))) ... не е 0,02 , а е 2% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
Зелка куца ти математиката, смятай пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
добре 1. и 2. , не четете ли материала до края ? как разбирате функционално двата предпоследни абзаца ? и какво са 307млрд. към 15,7трилиона ? да помогна ако искате 0,02% ... :))) ... и какво означава от статистическа гледна точка 0,02% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
ing5rov
преди 4 години
А стига бе ... и там ли мошеници и далавери ... пък тука някои писаха , че е най добре България да е управлявана от Брюксел , щот тука много се крадяло !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Явно малоyмството вече е норма в ЕС.ЗАКРИВАЙ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още