IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Europcar пътува към борсата

Конкурентът Sixt е публично дружество от почти 30 години

17:41 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Europcar пътува към борсата

Основаната през 1949 г. в Париж Europcar планира първично публично предлагане (IPO). Компанията, която е лидер на европейския пазар и отдава автомобили под наем от своите 2 977 офиса в 170 различни държави в Европа, Близкия изток, Африка, Централна Америка, Мексико, Карибите и Азия, заяви, че възнамерява да набере чрез борсата 475 млн. евро. Документите за борсовия дебют вече са подадени на борсовия надзор в Париж, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс. 

С IPO-то се планира да се засили финансовата структура на групата, да се ускори прилагането на корпоративната стратегия и да се увеличат инвестиционните фондове, съобщава Europcar. В допълнение с част от парите трябва да се погаси и дългът на компанията, заяви главният финансов директор Карълайн Парът.

По данни на изпълнителния директор Филип Гермон първичното предлагане трябва да се осъществи през юни. То обаче зависело и от пазарните условия, които през последните дни били подобрени. Освен това в Германия успешен борсов дебют осъществи дъщерната компания на конкурента Sixt - Sixt Leasing.

Емисионната цена бе 20 евро за акция, а първият курс достигна 20,40 евро. В момента акциите се търгуват на цена от 21,50 евро. Цената на акциите на компанията майка Sixt са се увеличили седемдесеткратно от нейното IPO през 1986 г. 

Корените на базираната във Виосин льо Бретонекс, Франция, Europcar са от основаната през през 1949 г. компания за автомобили под наем L'Automobile Abonnement. През 2006 г. тя бе придобита от френския инвестиционен посредник Eurazeo, като дотогава бе част от германския автомобилен производител Volkswagen.

Приходите на Europcar International за 2014 г. бележат ръст от 3,4%, като броят на автомобилите е нараснал до 189 269. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още