IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EuroStoxx за кратко докосна годишен връх

Като цяло обаче търговията в Европа остана на сравнително спокойно равнище

19:31 | 27.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борсови индекси започват последната седмица за годината с позитивно настроение. Водещият германски индекс Dax приключи сесията във вторник с ръст от 0,19 на сто до 11 472,24 пункта. Положителният старт на търговията на Wall Street доведе дори до временен ръст на германския индекс до рекордна за годината стойност. На годишна база Dax се насочва към ръст от 6,8 на сто.

Подиндексът на средноголемите стойности MDax приключи сесията с нарастване от 0,24 на сто до 22 141,37 пункта. Воден от сериозните повишения на биотехнологичните компании, технологичният TecDax добави 1,21 на сто към стойността си до 1809,76 пункта.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 50 добави 0,14 на сто към стойността си до 3278,53 пункта. Водещият индекс на еврозоната временно се извиси до 3281,35 пункта – най-високото равнище за тази година. Лек ръст отчете и Cac 40 в Париж - с 0,18 на сто до 4848,28 пункта. В Лондон борсата е затворена и днес. 

Като цяло обаче търговията както във Франкфурт, така и в Европа като цяло остана и във вторник на сравнително спокойно равнище, предава MarketWatch. Експертите от Lynx Broker обръщат внимание на като цяло ниската ликвидност на много борси в периода между двете години.

По отношение на отделните компоненти вниманието на инвеститорите след Коледа бе насочени предимно към банковия сектор. Фактът, че капиталовата дупка в изпадналата в криза италианска банка Monte dei Paschi е по-голяма от досега очакваната, не предизвика големи сътресения. Италианскатa Monte dei Paschi di Siena се нуждае от около 8,8 млрд. евро капитал, за да подобри баланса си, след като ликвидността й се понижи миналия месеци. Това показват изчисленията на Европейската централна банка. Търговията с акциите на Monte Paschi на борсата в Милано е спряна, докато няма пълни детайли за капитала на банката, реши на 23 декември регулаторът на фондовия пазар.

Акциите на Deutsche Bank обаче пострадаха и се озоваха в дъното на Dax със спад от 1,52 на сто. Редица трейдъри отпразнуваха с прибиране на залога си края на трудната битка на банката с американските власти, свързана с ипотечните кредити. Deutsche Bank ще плати глоба от 3,1 млрд. долара и още 4,1 млрд. долара на клиентите съгласно принципно споразумение с американските власти, сочи изявление от петък. Глобата ще намали печалбата преди данъците с 1,2 млрд. долара това тримесечие, тъй като компанията ще се възползва от съществуващи юридически резерви за по-голямата част от разходите. Сумата, която ще се плати на клиентите обаче, вероятно ще се отрази на печалбата в продължение на години.

С ръстове между 1 и 1,5 на сто ProSiebenSat.1, RTL и Axel Springer бяха медийните концерни със сериозно повишение на индексите Dax и MDax. Книжата на Bilfinger поскъпнаха в MDax с почти 2 на сто, след като мениджърите представиха конкретни данни за предстоящото съкращение на работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още