Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ева Майдел: Регламентът за таксите за еврови преводи влиза в сила от 15 декември

Ева Майдел: Регламентът за таксите за еврови преводи влиза в сила от 15 декември

Снимка: Ройтерс

Регламентът за намаляване на таксите за презгранични преводи в евро от вторник вече е закон, който ще влезе в сила на 15 декември 2019 г. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, по време на подписването на регламента от председателите на двата законодателни органа на ЕС - Европейския парламент и Съвета на ЕС, на 19 март 2019 г. в Брюксел, съобщава пресслужбата на ПП ГЕРБ, цитирана от БТА.

„От днес официално регламентът за намаляване на таксите за презгранични преводи в евро, за който бях основен докладчик и преговарящ за Европарламента, е закон за всички държави от Европейския съюз. Разпоредбите, които ще позволят на българите да изпращат и получават евро десетократно по-евтино, ще влязат в сила от 15 декември 2019 г. Поемам ангажимент да следя за спазването на правилата от 
финансовите институции у нас“, посочи Майдел.

„Европейските гражданите и страни са една идея по-обединени, но и равни, защото отпадна официално един истински двоен стандарт между живеещите в страни от Еврозоната и извън нея. ЕС доказа за пореден път, че може да подобрява живота на гражданите“, допълни Ева Майдел, която беше определена за докладчик по регламента през юли 2018 г. и завърши преговорите със страните-членки на ЕС за шест месеца. 

Българските граждани и бизнес ще спестяват над 60 млн. лв. годишно от регламента за таксите за презгранични преводи. Премахването на тези финансови бариери ще облагодетелства 36 000 малки и средни предприятия у нас, които внасят от ЕС, и 15 000, които изнасят.

Също така се очаква да намалеят разходите и на българите, особено на тези, пътуващи в чужбина, които харчат около 1.6 млрд. евро годишно зад граница. Комисионната при разплащането или тегленето ще бъде ясно индикирана. Потребителите ще получават електронно известие с тази информация и ще могат да избират дали превалутирането да се извърши от тяхната банка или от тази на търговеца, посочва още БТА.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
7
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Отдавна ги заобикаляме тези такси, както можем с алтернативни платежни системи от рода на Трансвервайс. Иначе си е лудост за превод от 20 евро да платиш 25 евро такса.
0
 
12
 
2
das
преди 3 месеца
За съжаление, г-жа Ева Майделова подвежда. Регламентът казва таксите за вътре и за вън да са равни, не казва че таксите за на вън трябва да се намалят до таксите вътре, а и да го казваше нищо не пречи на банките да вдигнат таксите вътре, които и в момента не са никак малки, защото държавата принуждава и граждани и фирми да ползват банки за плащане на какво лли не.
1
 
13
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А регламент за безумните такси в банките в България кога?

Още от Европа
Отказът на Макрон да подкрепи Вебер начело на ЕК разгневи ЕНП