IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евалд Новотни: Не бива да се облекчават условията за членство в еврозоната

Управителят на Австрийската централна банка посочи, че запазването на сегашните критерии е в интерес на дългосрочната стабилност на европейската икономика

15:39 | 14.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Евалд Новотни. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни. Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната не бива да облекчава условията за членство в намерението си да се разширява и трябва внимателно да наблюдава икономиките на кандидат-членките. Това заяви управителят на Австрийската централна банка Евалд Новотни, цитиран от Ройтерс. Коментарите на Новотни идват след речта от сряда на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз (ЕС). В нея Юнкер представи своята визия за бърза експанзия на еврозоната на Изток.

Някои представители на Франция, Германия и източноевопейските държави приветстваха идеите на председателя на Европейската комисия (ЕК). Властите в Австрия обаче изразиха несъгласие и посочиха необходимостта да се избегне повторение на гръцката дългова криза. 

„Облекчаването на критериите трябва да се отхвърли категорично и това е в интерес на дългосрочната стабилност на европейската икономика“, казва Новотни, който членува и в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Той посочи, че критериите за присъединяване към еврозоната са основно инфлация, дългосрочни лихвените проценти, бюджетен дефицит, публичен дълг и стабилен валутен курс, както и някои независима централна банка.

„Но както ни е учил опитът, вземането предвид на реалните икономически критерии е абсолютно необходимо за конкретни решения“, каза Новотни, посочвайки търговския баланс, данните за заетостта и БВП на глава от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още