IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евалд Новотни: Очакванията на пазарите към ЕЦБ бяха абсурдни

Няма гаф в комуникационната политика на банката, смята членът на управителния съвет на институцията

14:44 | 09.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Евалд Новотни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни. Снимка: Ройтерс

Финансовите пазари не прецениха правилно състоянието на икономиката в еврозоната и затова имаха нереалистични очаквания за повече стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това коментира Евалд Новотни, член на управителния съвет на централната банка на еврозоната и управител на централната банка на Австрия.

Миналата седмица ЕЦБ понижи лихвата по депозитите от -0,2 до -0,3% и удължи плана за изкупуване на активи поне до март 2017 г., припомня Bloomberg.

„Изразените очаквания бяха абсурдни“, казва Новотни. „Смятам, че това беше голям провал на пазарните анализи. Не смятам, че става дума за гаф в комуникационната политика на ЕЦБ“, допълва той. 

След решението на ЕЦБ еврото скочи, тъй като пазарите бяха разочаровани, че мерките от страна на институцията не са по-смели. Въпреки че още на следващия ден президентът на банката Марио Драги увери, че с програмата целите за инфлацията ще бъдат постигнати, пазарите така и не се върнаха на нивата отпреди заседанието.

Очакванията за по-дръзки мерки се увеличиха отчасти заради изказванията на Марио Драги, че „ЕЦБ ще направи каквото е необходимо“, за да подкрепи растежа в еврозоната.

Запитан защо членовете на управителния съвет не говорят преди заседанието, за да овладеят пазарните очаквания, Новотни казва, че това не е работа на централната банка.

„Една централна банка трябва да прави това, което сметне за редно“, смята той. „Не смятам, че е задача на централната банка да поправя грешните представи на отделни хора. Това не беше генерално очакване, а по-скоро отделни очаквания, особено концентрирани в Лондон“, казва Новотни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Мнозина очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да е спасител от актуални злини.Те са със заблуда, защото при условия на сегашна сгрешена европейска парична система ЕЦБ е със съдба на жертва и е обречена на провал. Също, ЕЦБ не може да помогне за спасение от актуални кризи, защото причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
Е някои искаха да бъде разширено изкупуването на ДЦК десетократно до 600 млрд евро месечно, това ако не е ъпсурт - Колега (не ме занимавай с глупости)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още