Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Евродепутат: Макрон тласна Германия към решения, които бяха немислими досега

Според Сандро Гоци всяка идея за възстановяването на Европа от коронавируса, която не включва конкретни условия, не може да бъде реализирана

Евродепутат: Макрон тласна Германия към решения, които бяха немислими досега

Италианският евродепутат и бивш заместник-министър по европейските въпроси Сандро Гоци. Снимка: Bloomberg

Предложението на Франция и Германия за създаване на спасителен фонд на стойност 500 млрд. евро представлява „повратна точка“ в действията на френския президент Еманюел Макрон, който успя да тласне Германия към решения, които доскоро бяха немислими, заяви пред Euractiv италианският евродепутат от Демократическата партия и бивш зам.-министър по европейските въпроси Сандро Гоци.

„Оптимист съм относно европейските действия на Макрон, които постигнаха много важна повратна точка през април. За първи път от много време насам френският президент не прие минималистичния компромис, предложен от Германия “, заяви Гоци.

По неговите думи Макрон е успял да обедини страни като Италия, Испания, Португалия, работейки в същото време за включването на Ирландия, Люксембург и Белгия, избягвайки блокада от страна на Юга спрямо Севера, което „не е в ничий интерес“. 

Още по темата

„Беше постигнато принципно споразумение относно Фонда за възстановяване и финансирането му с облигации, поставяйки Германия в позиция, която беше немислима до този момент“, изтъкна  Гоци.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент обявиха съвместното си предложение след провеждане на виртуална конференция в понеделник (18 май).

Инициативата, която се основава на отпускането на безвъзмездни средства вместо заеми, беше приветствана от Европейската комисия (ЕК), Европейския парламент и Европейската централна банка (ЕЦБ), както и от страните от Южна Европа, които определиха предложението като „добра отправна точка“.

Големият въпрос сега остават условията, които ще съпътстват тези средства.

Европейски дипломат заяви във вторник (19 май), че всички пари в Европейския съюз (ЕС) идват с „условност“. "Причината е проста: ако харчите парите на всички, трябва да се прилагат условия", посочи дипломатът.

Според Гоци всяка идея за възстановяването на Европа от коронавируса, която не включва конкретни условия, не може да бъде реализирана по политически, икономически и културни причини.

„Днес вече няма истинска френско-германска двойка, а Италия е в състояние на обективна слабост и трудност. Италия е основният бенефициент от действията на ЕЦБ и ще бъде основният бенефициент на Фонда за възстановяване. Тази икономическа уязвимост очевидно ни отслабва “, подчертава той.

Гоци каза още, че възстановяването на блока трябва да се основава на по-силна защита на върховенството на закона и основните ценности, на плана за икономическо и социално възстановяване и екологична трансформация, финансиран със собствени ресурси и общ европейски дълг.

„Това ще бъде добра крачка напред към Европа, която искаме. За целта французите, германците и италианците трябва да обмислят немислимото “, подчерта той.

Според италианския евродепутат реализирането на проекта до голяма степен ще зависи от решенията на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която трябва да направи амбициозно предложение, приемайки посоката на парламента, „който ѝ вдъхна увереност“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса