IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати искат постепенно премахване на глифозата до края на 2022 г.

Предстои публично изслушване по темата в ЕП през ноември

17:46 | 24.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) подкрепи пълната забрана на хербицидите на основата на глифозат до декември 2022 г. и незабавното ограничаване на употребата на веществото в домакинствата, съобщават от пресслужбата на институцията.

Парламентът се противопоставя на предложението на Европейската комисия (ЕК) за подновяване на спорния лиценз на хербицида за период от 10 години. Вместо това според евродепутатите ЕС трябва да изготви планове за постепенното премахване на веществото, като се започне с пълна забрана на употребата в домакинството, както и забрана за употреба в земеделието, когато биологичните алтернативи (т. е. „интегрирани системи за борба с вредителите“) започнат да се справят достатъчно добре в борбата с плевелите.

Според евродепутатите глифозатът трябва да бъде напълно забранен в ЕС до 15 декември 2022 г., като бъдат приети необходимите междинни стъпки за това, съобщи ЕП.

Те смятат, че оценката на риска, направена от ЕС преди подновяването на лиценза на веществото, е изпъстрена с противоречия. Агенцията на ООН за изследване на рака и Агенциите на ЕС по безопасност на храните и химикалите стигнаха до различни заключения относно безопасността му.

Освен това публикуването на така наречените „документи на Монсанто“ - вътрешни документи на компанията, която притежава и произвежда Раундъп, чието главно активно вещество е глифозатът, предизвика съмнения за достоверността на някои от научните трудове, използвани в оценката, направена от ЕС, относно безопасността му.

Според евродепутатите процедурата по одобрение от ЕС, включително научната оценка на веществата, трябва да се основава само на публикувани, рецензирани и независими проучвания, изготвени от компетентни публични органи.

Агенциите на ЕС трябва бъдат усъвършенствани, за да могат да работят по този начин.

Следващи стъпки

Необвързващата резолюция е приета с 355 гласа „за“ срещу 204 „против“ и 111 „въздържал се“. Държавите членки на ЕС ще гласуват предложението на Комисията за подновяване на разрешението за пускане на пазара на глифозата в сряда.

Европейска гражданска инициатива, която призовава за забраната на хербицида, достигна повече от един милион подписа за по-малко от година, което ще доведе до публично изслушване в парламента през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 6 години
Що не напишете Макрон и Ме5ркел за какво натискат ...ама ше ви резнат премийката !https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/10/23/macron-kaempft-fuer-laengere-zulassung-fuer-glyphosat/Macron kаmpft fur lаngere Zulassung von Glyphosat.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още