Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Евродепутати поискаха спиране на плащанията от бюджета на ЕС за Унгария

Защитниците на премиера Виктор Орбан сравниха предприетите от Будапеща извънредни мерки с тези от Франция и Испания

Евродепутати поискаха спиране на плащанията от бюджета на ЕС за Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Christzian Bocsi/Bloomberg

Демокрацията и основните права са застрашени в Унгария, заявиха евродепутати по време на дебат със зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова и Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), като настояха Брюксел да защити унгарските граждани и върховенството на закона. 

Още по темата

Евродепутатите подчертаха, че спешните мерки, предприети от унгарското правителство за борба с пандемията от COVID-19, включително обявяването на неограничено във времето извънредно положение, не са в съответствие с правилата на ЕС и предупреждават за нарастващия риск за демокрацията.

Няколко евродепутати призоваха ЕК да приключи проверката на законодателните промени и да открие производства за установяване на нарушения. Те изрично поискаха да бъдат спрени плащанията за Унгария в рамките на новите финансови перспективи и плана за възстановяване, освен ако не се спазва върховенството на закона. Те също така разкритикуваха пасивното отношение на Съвета на ЕС и настояха за предприемането на действия от негова страна по процедурата по член 7, инициирана от европарламента.

Някои евродепутати защитиха решенията, взети от демократично избрания парламент в Унгария и сравниха извънредните мерки, приети в страната, с тези, предприети от други държави членки на ЕС, като Франция и Испания.

В своята резолюция от 17 април Европейският парламент вече заяви, че решението на Унгария да удължи извънредното положение за неопределен период от време, разрешението правителството да управлява чрез укази и намаляването на надзорните правомощия на парламента са „в пълно несъответствие с европейските ценности“.

Евродепутатите подчертаха, че всички мерки, свързани с COVID-19, „трябва да са в съответствие с принципите на правовата държава, строго пропорционални, ясно свързани с продължаващата здравна криза, ограничени във времето и да подлежат на редовен контрол".

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Коронавирусът отложи срещата на върха на ЕС