IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите готвят таван за бонусите на банкерите

Фиксираната горна граница на бонусите може да доведе до сериозен ръст на основното заплащане, предупреждава експерт

10:20 | 13.04.12 г.
Евродепутатите готвят таван за бонусите на банкерите

Бонусите на банкерите в Европа ще бъдат ограничени до размера на твърдите им заплати, предвиждат нови строги правила, подготвяни от европейските законотворци в отговор на публичния гняв към финансовия сектор, съобщи FT.

В знак, че Брюксел втвърдява позициите си по отношение на заплащането на банкерите, евродепутатите готвят нови правила, които да бъдат включени в последното законодателство, свързано с новите изисквания за банковата капитализация.

Ходът на европейските власти идва, след като паневропейският финансов регулатор представи резултатите от научно изследване, според което има сериозна диспропорция в размерите на бонусите в различните европейски държави.

Регулаторът е открил и съществени различия при прилагането на съществуващите правила за заплащане на банкерския труд в Европейския съюз, отбелязва изданието.

Установено е, че съотношението на средния банкерски бонус към заплатата е 122% за изпълнителните директори и 139% за служителите, чиято работа е свързана с по-голям риск, каквито са трейдърите например.

Има обаче и случаи, при които съотношението между бонусите и заплатата достига 429% за шефовете и 940% за друг персонал.

Еврокомисарят Мишел Барние насърчи евродепутатите да заемат твърда позиция по въпроса с допълнителните възнаграждения на банкерите. В интервю за изданието той посочи, че не вижда оправдание за високите съотношения между бонуси и твърди заплати и това не е разумен начин да се управлява риска в дългосрочен план.

“Това е доказателство, че са необходими по-решителни действия”, коментира Барние.

Фиксираната горна граница на бонусите обаче ще се сблъска със сериозен отпор, особено във финансовото сърце на Лондон.

“Ако те наложат таван, това би имало сериозни последствия, като например огромно увеличение на основното заплащане”, коментира Джон Тери, който оглавява отдела за човешките ресурси в PwC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още